Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі наклав вето на закон щодо екстреної контрацепції


Міністерка охорони здоровʼя Польщі повідомила, що екстрена контрацепція доступна без рецепта в 25-ти країнах ЄС
Міністерка охорони здоровʼя Польщі повідомила, що екстрена контрацепція доступна без рецепта в 25-ти країнах ЄС

Президент Польщі Анджей Дуда ветував зміни до закону, що передбачали безрецептурний продаж таблеток екстреної контрацепції жінкам, старшим 15-ти років, повідомила канцелярія президента у мережі X.

«Основним обґрунтуванням рішення президента є бажання поважати конституційні права і стандарти охорони здоровʼя дітей», – йдеться у повідомленні.

Раніше Дуда отримав петицію з проханням ветувати цей законопроєкт. Її підписали 30 тисяч поляків.

На вето президента вже відреагувала міністерка охорони
здоровʼя країни Ізабелла Лещина. У мережі X вона написала, що це дуже «очікуваний і потрібний закон», але міністерство має план «В» на найближчий рік.

«Ми на фінальному етапі узгодження деталей з фармацевтами і Вищою лікарською палатою. Таблетка «день по» буде доступна як фармацевтична послуга з 1 травня», – зазначила міністерка здоровʼя.

Йдеться про те, що після консультації фармацевт зможе виписати рецепт на таку таблетку. Наступного тижня це розпорядження може вступити в силу.

Також міністерка охорони здоровʼя інформує, що екстрена контрацепція доступна без рецепта в 25-ти країнах ЄС, а таблетка «день по» є цілком безпечна.

22 жовтня 2020 року Конституційний суд Польщі посилив і без того одне із найсуворіших європейських законодавств у сфері абортів. Відповідно до закону від 1993 року, переривати вагітність дозволялося у разі зґвалтування чи інцесту, якщо вагітність і пологи загрожують життю чи здоров’ю матері, а також у разі незворотної інвалідності плода.

Останній пункт було викреслено із цього законодавства. Це призвело майже до повної заборони абортів у країні, адже саме з цієї причини жінкам найчастіше дозволялося переривати вагітність.

У країні було кілька смертей жінок через небажання медиків провести аборт. Тисячі жінок виходили на вулиці, протестуючи проти суворого закону.


Нова влада перед виборами обіцяла лібералізувати антиаборційне законодавство, зокрема, зробити таблетку «день по» доступною без рецепту.

«Громадянська платформа» розробила законопроєкт, який легалізує переривання вагітності до 12-го тижня. Утім навіть серед правлячої коаліції немає одностайності в цьому питанні.

Форум

XS
SM
MD
LG