Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині асистента депутата Європарламенту звинуватили у шпигунстві на користь Китаю


За версією слідства, 43-річний помічник депутата Максиміліана Кра (на фото) працював на китайське Міністерство державної безпеки
За версією слідства, 43-річний помічник депутата Максиміліана Кра (на фото) працював на китайське Міністерство державної безпеки

Поліція Саксонії затримала асистента депутата Європарламенту правопопулістської партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD) за звинуваченням у шпигунстві на користь Китаю. У його квартирі пройшов обшук. Про це кореспондентові Радіо Свобода повідомили у Федеральній прокуратурі країни.

За версією слідства, 43-річний помічник депутата Максиміліана Кра Цзянь Г. працював на китайське Міністерство державної безпеки. Повне ім’я підозрюваних у Німеччині не розкривають, проте на сайті Кра є лише один помічник із відповідними ініціалами Цзянь Го. Він працює помічником євродепутата від 2019 року.

Го родом із Китаю, але переїхав до Дрездена у 2002 році й отримав німецьке громадянство. За версією слідства, у січні 2024 року він кілька разів передавав китайській розвідці інформацію про важливі переговори і процеси ухвалення рішень у Європарламенті. Крім того, він стежив за китайськими опозиціонерами, які живуть у Німеччині, кажуть правоохоронці.

Кра ситуацію наразі не коментував.

Самого євродепутата минулого року запідозрили в отриманні грошей із Росії. У грудні 2023 року його допитали в США співробітники ФБР. Як писав Der Spiegel, американські спецслужби отримали повідомлення з чату, в якому проросійський активіст обговорює з Кра питання «компенсації» за його «технічні завдання».

Форум

XS
SM
MD
LG