Доступність посилання

ТОП новини

Лідер РФ Путін заявив про можливість націоналізації в інтересах національної оборони


Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) проходить повз військову техніку на заводі «Уралвагонзавод» у місті Нижній Тагіл, архівне фото
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) проходить повз військову техніку на заводі «Уралвагонзавод» у місті Нижній Тагіл, архівне фото

Президент Росії Володимир Путін заявив про можливість націоналізації компаній в інтересах національної оборони. Про це він сказав 25 квітня на зʼїзді Російського союзу промисловців і підприємців, який обʼєднує великий бізнес.

Путін заявив, що націоналізація кількох промислових підприємств «не переглядає приватизацію». За його твердженням, ідеться «про випадки, коли дії або бездіяльності власників підприємств, майнових комплексів завдають прямої шкоди безпеці країни та національним інтересам» (цитата за сайтом газети «Коммерсант»).

Нова хвиля націоналізації розпочалася в Росії під час повномасштабної війни з Україною. Головними жертвами ділове видання The Bell називає чиновників та великих бізнесменів.

За підрахунками видання «Новая газета. Европа» та російського «Трансперенсі Інтернешнл», кількість позовів про націоналізацію в 2023 році зросла майже впʼятеро порівняно з довоєнною. Усього за два роки війни до судів надійшли рекордні 40 вимог щодо націоналізації понад 180 приватних компаній. Сумарні активи цих підприємств склали понад трильйон рублів (близько 0,6% ВВП Росії).

З весни 2022 року Росія повернула у свою власність виробника рідкоземельних металів Солікамський магнієвий завод, Уральський завод автотекстильних виробів, Завод фрикційних та термостійких матеріалів, Ростовський оптико-механічний завод, виробника електроніки завод «Плутон», виробника метанолу «Метафракс», виробника феросплавів Челябінський металургійний комбінат, виробника вибухівки «Ойлфілд Продакшн Сервісез».

Крім них, державі відійшли підприємства, які не входять до військово-промислового комплексу, серед них найбільший автодилер «Рольф» (він належав критику російської влади, колишньому депутату Держдуми Сергію Петрову), енергетичні підприємства. Генпрокуратура планує націоналізувати найбільшого в Росії виробника макаронних виробів, фірму «Макфа».

Форум

XS
SM
MD
LG