Доступність посилання

ТОП новини

Росія наклала вето на резолюцію ООН проти ядерної зброї у космосі. У Білому домі відреагували


За документ проголосували 13 із 15 країн. Китай утримався від голосування (фото архівне)
За документ проголосували 13 із 15 країн. Китай утримався від голосування (фото архівне)

Росія заблокувала у Раді безпеки ООН підготовлений США і Японією проєкт резолюції про заборону розміщувати ядерну зброю у космосі. За документ проголосували 13 із 15 країн. Китай утримався від голосування.

Перед початком голосування російський постійний представник в ООН Василь Небензя назвав текст резолюції «жартом». Водночас посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила після голосування, що Москва запевняла, що не має наміру розміщувати ядерну зброю в космосі.

«Сьогоднішнє вето викликає запитання: чому? Чому, якщо ви дотримуєтесь правил, ви не підтримуєте резолюцію? Що ви можете приховувати?», – запитала вона.

Текст резолюції складається з восьми пунктів, в одному з яких міститься заборона на розробку ядерної зброї, створеної для виведення на орбіту, встановлення такої зброї на небесних тілах і розміщення в космічному просторі іншим чином. У документі також міститься вимога виконувати зобов’язання в рамках Договору про космос 1967 року, зокрема, «не розміщувати будь-яке ядерне озброєння або будь-які види зброї масового знищення на орбіті навколо Землі». При цьому заборони на розробку такої зброї у договорі не було. Учасниками угоди є 114 держав, зокрема і країни – постійні члени Ради безпеки ООН.

Небензя пояснив відмову підтримати документ тим, що, за його словами, заборона має стосуватися і звичайних видів озброєння, а не лише ядерної зброї.

За його словами, Росія незабаром розпочне переговори з членами Ради щодо власного проєкту резолюції, спрямованого на збереження миру в космосі. «Ми хочемо заборони на розміщення будь-якої зброї в космічному просторі, а не тільки (зброї масового знищення)», – сказав Небензя.

Росія і Китай запропонували поправку до американо-японського проєкту резолюції, яка закликала б усі країни, особливо ті, що мають великий космічний потенціал, «назавжди запобігти розміщенню зброї в космосі й загрозі застосування сили» там.

Але ця поправка не набрала необхідних голосів і була відхилена.

У Білому домі відреагували на вето Росії. Радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван заявив: «Сполучені Штати вважають, що Росія розробляє новий супутник з ядерним пристроєм. Ми чули, як президент Путін публічно заявив, що Росія не має наміру розгортати ядерну зброю в космосі. Якби це було так, Росія не наклала б вето на цю резолюцію».

США вважають, що Росія розробляє протисупутникову ядерну зброю космічного базування, використання якої може спричинити хаос і збої у всіх комунікаціях – від військового зв’язку до телефонії.

Москва раніше заявляла, що виступає проти розгортання в космосі ядерної зброї і заперечувала розробку такого озброєння.

Форум

XS
SM
MD
LG