Доступність посилання

ТОП новини

«Власником» каналу «112 Україна» виявився продавець старих авто, а генпродюсером менеджер із команди Медведчука – «Схеми»


Едуард Катц, якого телеканал «112 Україна» назвав своїм власником, мешкає в німецькій глибинці й заробляє на життя перепродажем вживаних автомобілів. На справжнього власника телеканалу вказує менеджмент, який має зв’язки з політсилою, близькою до проросійського політика Віктора Медведчука, мовиться у розслідуванні журналістів програми Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший» «Схеми».

Журналісти повідомляють, що Едуард Катц, який від квітня 2018 року є бенефіціарним власником телеканалу «112 Україна» через швейцарську фірму АТ «Плірофоріес АГ», живе разом із дружиною і дітьми у маленькому селищі Кюнцелль у центральній частині Німеччини.

«Робота з реєстрами, базами даних та соцмережами посилила підозри, що Едуард Катц не може бути справжнім бенефіціарним власником українського телеканалу», – мовиться у розслідуванні.

Журналісти повідомляють, що подружжя Катців має родинний бізнес – торгує вживаними автомобілями у Кюнцеллі. Фірма має «родинну» назву – Exclusive Cars Katz. Всього на сайті представлений вибір із 13 автомобілів з пробігом. Середня вартість 40 тисяч євро. Фірма зі статутним капіталом у 1000 євро записана на дружину Катца. Втім, якщо зателефонувати за номером фірми, відповідає сам Едуард. «Він же в деталях обізнаний щодо автомобілів, які продає фірма. Схоже, саме він і веде цей бізнес», – мовиться в матеріалі.

«Важко уявити, як з цього бізнесу можна було б придбати український телеканал. Про стиль життя подружжя Катців можна також скласти уявлення з їхніх публікацій у соцмережах», – зазначають журналісти.

Журналісти «Схем» телефоном повідомили Едуардові Катцу, що готують матеріал про купівлю ним українського телеканалу. Під час розмови він запевнив, що дасть письмові коментарі, утім, після цього на повідомлення і дзвінки більше не відповідав.

Журналісти «Схем» також встановили, що новий генеральний продюсер каналу «112 Україна» Артем Марчевський пов’язаний із політсилою, наближеною до Віктора Медведчука. Це вказує на зв’язок телеканалу з лідером організації «Український вибір» Віктором Медведчуком.

Як повідомляють «Схеми», у 2015 році генпродюсер Артем Марчевський брав участь у виборах депутатів до Київської міськради. Балотувався він у столичному 47-му виборчому окрузі від партії «Право народу».

«Очолював список «Права народу» до міськради Віктор Чорний. Він балотувався і на посаду київського міського голови. А ще він – не чужа людина для Віктора Медведчука», – зазначають журналісти «Схем».

У 2013 році Віктор Чорний від імені «Українського вибору» (організації Віктора Медведчука) висловлювався про необхідність референдуму щодо підтримки вступу України в тодішній Митний союз під егідою Росії.

До того ж, Віктор Чорний – віце-президент Федерації бойового самбо в Україні і керівник ТОВ «Детективне охоронне агентство «Шторм». На це агентство зареєстровані автомобілі, якими користуються охоронці Віктора Медведчука. Це зафіксували «Схеми» у листопаді 2017 року, коли охоронці політика напали на знімальну групу програми біля аеропорту «Київ» через спробу зафільмувати Медведчука.

Федерація бойового самбо України теж пов’язує Віктора Чорного з Віктором Медведчуком. Віктор Чорний є віце-президентом федерації, а Віктор Медведчук – її почесним президентом.

Невдовзі після призначення генпродюсером телеканалу Артема Марчевського в його ефірі з’явився і його колега з «Права народу» Віктор Чорний, і Федерація самбо.

На початку серпня в ефірі каналу «112 Україна» вийшов документальний фільм «Мистецтво перемагати» – про успіхи українських бойових самбістів. У ньому Віктор Чорний як віце-президент розповідає про те, як Віктор Медведчук особисто вирішує проблеми спортсменів. Наприклад, він особисто домовлявся з Володимиром Путіним про участь команди у турнірі в Сочі в 2013 році.

17 серпня Артем Марчевський попросив журналістів перетелефонувати для коментаря через три години, але у призначений час не слухавки не підняв.

«Схемам» вдалося поспілкуватися з Марчевським 18 серпня через месенджер Facebook.

Генпродюсер каналу «112 Україна» повідомив, що призначив його на посаду Єгор Бенкердорф. Але до цього, зазначив Марчевський, він вів переговори особисто із Едуардом Катцом.

На запитання, як Артем Марчевський взагалі знайшов контакти Едуарда Катца, генпродюсер відповів: «Я не буду розголошувати подробиці переговорів».

На запитання щодо зв’язку із Віктором Чорним і Віктором Медведчуком Артем Марчевський відписав: «Я не хочу в свій вихідний день відповідати на питання без сенсу».

В «Українського вибору» не знайшлося часу для спілкування зі «Схемами», прес-секретар у відповідь на питання надіслав посилання на публікацію газети «Вести», де Віктор Медведчук заперечує, що купував канал «112 Україна».

XS
SM
MD
LG