Доступність посилання

ТОП новини

Нацагентство з питань запобігання корупції теж взялося за Кириленка після розслідування «Схем»


Голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко
Голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розпочало моніторинг способу життя голови Антимонопольного комітету України Павла Кириленка. Про це повідомляє НАЗК у відповідь на запит Радіо Свобода. Підставою для такої перевірки стало розслідування проєкту «Схеми» (Радіо Свобода), у якому журналісти виявили, що родина посадовця у період 2020-2023 років придбала нерухоме майно і автівки загальною ринковою вартістю понад 70 мільйонів гривень. При цьому частину майна, яким користується сам посадовець та його родина, він не вказав в декларації.

«Щодо повноти заповнення декларацій проводиться моніторинг способу життя голови Антимонопольного комітету України Павла Кириленка, який розпочатий на підставі розслідування журналістів програми «Схеми» (Радіо Свобода)», – повідомили в НАЗК у відповідь на запит журналістів.

Перевірку майнового стану Кириленка проводить Управління проведення моніторингу способу життя та контролю НАЗК.

Як дослідили «Схеми», голова АМКУ Кириленко не вказав у декларації за 2022 рік майно, яким користується він і його родина. Йдеться про чотирикімнатну квартиру в Києві площею майже 200 квадратних метрів вартістю 6,2 мільйона гривень, де посадовець мешкає з сім’єю, а також автомобіль BMW X3, на якому пересувається дружина Кириленка.

Після виходу розслідування «Схем» Кириленко все ж вказав в декларації за 2023 рік згадані апартаменти на 200 квадратних метрів у Києві, оформлені на 77-річну бабусю дружини Кириленка, де, як з’ясували «Схеми», сім’я мешкає щонайменше з 2020 року. Водночас у декларації Кириленко так і не відобразив автомобіль BMW, яким володіє його теща, але користується дружина.

Раніше в розслідуванні «Схеми» розповіли про майно родини посадовця загальною ринковою вартістю понад 70 мільйонів гривень: крім апартаментів на 200 квадратних метрів та автомобіль BMW, це великий маєток та дві земельні ділянки під Києвом, 200 квадратних метрів офісної нерухомості в столиці, ще один кросовер, дві квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва та четверо апартаментів з паркомісцями в Ужгороді, оформлені на батьків та бабусю дружини. Як дослідили журналісти майно оформлене на родичів дружини Кириленка, яке вони придбали у період, коли він очолював Донецьку обласну адміністрацію та до його переведення у Київ на посаду голови АМКУ у 2023 році. При цьому, ніхто з родичів не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно, йдеться в розслідуванні.

У коментарі «Схемам» Кириленко заявив, що джерело статків – це стартовий капітал родини, який був сформований у 90-ті роки, коли бабуся його майбутньої дружини вигідно продала акції заводу «Стирол» у Горлівці, отримані нею як працівницею заводу. Знайти офіційне підтвердження цим операціям журналістам не вдалося.

Родичі Кириленка також не змогли надати документальних підтверджень цій версії походження статків сім’ї, заявляючи, що «все залишилось в окупованій Горлівці».

Наступного дня після публікації розслідування «Схем» Спеціалізована антикорупційна прокуратура та НАБУ розпочали кримінальне провадження щодо голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка за статтями «незаконне збагачення» та «декларування недостовірної інформації». Кириленко заявив, що «надасть усе, що від нього вимагатиметься, для всебічного і об’єктивного розслідування».

Форум

XS
SM
MD
LG