Доступність посилання

ТОП новини

Повʼязані з владою Білорусі: США внесли до списку санкцій 10 осіб та 12 компаній


Управління з контролю над іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США внесло до списку санкцій 10 осіб і 12 компаній, повʼязаних із оборонним сектором та урядом Білорусі. Про це йдеться в оприлюдненому 15 квітня пресрелізі на сайті відомства.

Під санкції потрапили громадяни Білорусі, Лівану, Сирії, Словаччини та Швеції. Крім того, обмеження стосуються організацій із Білорусі, Кіпру, Іраку, Китаю, Словаччини та Туреччини.

У списку санкцій тепер перебуває верстатобудівне підприємство «СтанкоГомель», яке підписало в 2023 році контракт на постачання обладнання для російських оборонних концернів. Під обмеження потрапила також компанія «АГАТ-системи управління», оскільки постачає свою продукцію армії Білорусі. Санкції стосуються і чотирьох її дочірніх структур.

До списку санкцій також внесено іракську збройну компанію Black Shield. Згідно з пресрелізом міністерства фінансів США, вона купувала та перепродавала озброєння у компанії «Кідма тек» із Білорусі. Китайська фірма Shenzhen 5G High-Tech Innovation потрапила під обмеження через звʼязки з ВАТ «Пеленг», яке вже перебуває під санкціями.

У списки санкцій включені також 10 осіб. У тому числі Олександра Оксенчук та Олег Юрчик – за звʼязок із китайською компанією Shenzhen 5G High-Tech Innovation. За даними проєкту BELPOL, вона закуповувала деталі для двигунів, датчиків та обладнання, які використовуються у виробництві танків та іншої зброї. Як стверджують розслідувачі, деталі постачалися спочатку до Білорусі, а звідти – до Росії.

Запроваджені санкції передбачають заморожування активів у США, а також заборону на ведення бізнесу з американськими громадянами та компаніями. Приводом до розширення обмежень стала підтримка урядом Білорусі війни Росії проти України.

Незалежно від США Канада запровадила санкції щодо 21 громадянина Білорусі, їх Оттава вважає причетними до репресій, здійснених після виборів президента і протестів 2020 року, повідомили в канадському уряді.

Ідеться про осіб, які «причетні або брали участь у довільних арештах і затриманнях, жорстокості, залякуванні та надмірному застосуванні сили проти білорусів, які протестували проти фальсифікованих виборів, а також жорстокому поводженні з ними після засудження за хибними звинуваченнями, вироку та увʼязнення». У санкційних списках – начальники білоруських виправних колоній та судді, які ухвалювали рішення у «протестних» справах.

Форум

XS
SM
MD
LG