Доступність посилання

ТОП новини

США: у Нью-Йорку починається суд у справі проти Трампа щодо ймовірних виплат Стормі Деніелс


Сам Дональд Трамп неодноразово заявляв, що не може мати справедливий суд у Нью-Йорку, адже там переважають прихильники Демократичної партії
Сам Дональд Трамп неодноразово заявляв, що не може мати справедливий суд у Нью-Йорку, адже там переважають прихильники Демократичної партії

Колишній президент Сполучених Штатів Дональд Трамп 15 квітня постане перед судом у справі про ймовірні незаконні виплати акторці фільмів для дорослих Стормі Деніелс у 2016 році. Це стане першим в історії подібним випадком суду над експрезидентом США в кримінальній справі.

Протягом місяців, Трамп і його команда адвокатів намагалися відтермінувати початок розгляду справи, однак суддя відмовив їм у цьому.

Починаючи з понеділка, 15 квітня, Трамп повинен буде відвідувати засідання суду на Мангеттені в справі, яка триватиме щонайменше шість тижнів, адже закони штату Нью-Йорк вимагають його особистої присутності протягом усього судового процесу. Це завадить його участі у президентській передвиборчій кампанії у цей час, нагадує видання The Hill.

Суд у понеділок розпочнеться з ймовірно тривалого і суперечливого процесу відбору 12 присяжних та їхніх заступників, які врешті-решт повинні будуть винести рішення у справі.

Адвокати Трампа та юристи штату спочатку перевірятимуть групу з понад 100 звичайних громадян, викликаних суддею Хуаном Мерчаном, щоб переконатися, що у них немає суттєвих упереджень, які б могли вплинути на справедливе вирішення справи. Цей процес може затягнутися на декілька днів, якщо не тижнів.

Як пише Reuters, знайти неупереджених щодо колишнього президента-власника імперії нерухомості на Мангеттені жителів Нью-Йорка може бути складно.

«У Нью-Йорку майже немає людини, яка б не мала думки про Дональда Трампа. Багато людей вважають, що він або втілення сатани, або друге пришестя Ісуса», – сказав адвокат Пол Епплбаум, який не бере участі у справі, коментар якого наводить агентство.

Сам Трамп неодноразово заявляв, що не може мати справедливий суд у Нью-Йорку, адже там переважають прихильники Демократичної партії, а також через інтенсивну увагу медіа до його справи, нагадує агентство AFP.

У п’ятницю, 12 квітня, Трамп заявив, що виступить на суді, що зазвичай є незвичним і ризикованим кроком для підсудних.

Експрезиденту висунули звинувачення за 34 пунктами у фальсифікації ділової документації. Якщо його визнають винним, Трампу загрожує до чотирьох років в’язниці за кожним із 34 пунктів звинувачення.

Однак у разі обвинувального вироку Трамп зможе подати апеляцію, і йому не заборонять продовжувати брати участь у президентській кампанії чи бути обраним президентом у виборах 5 листопада, додає AFP.

Сам Трамп не визнав себе винним у цій справі проти нього, і вважає цей та інші судові процеси втручанням у вибори з боку його політичних опонентів.

За словами професора права Річмондського університету Карла Тобіаса, якого цитує AFP, позаяк Трампу та його адвокатам вдалося відтермінувати справи про федеральні документи та про втручання у вибори, справа про хабарі може бути єдиною, яку розглянуть до федеральних виборів у листопаді.

Суддя Хуан Мерчан розглядатиме справу за звинуваченням Дональда Трампа в незаконному витрачанні коштів, зібраних на виборчу кампанію в 2016 році. Рік тому прокуратура Мангеттена висунула Дональду Трампу звинувачення у фальсифікації документів з метою приховати факт виплати 130 тисяч доларів із виборчих фондів колишній порноакторці Стормі Деніелс, яка стверджувала, що у неї був секс із Трампом.

Деніелс погрожувала виступити з викриттями під час передвиборчої кампанії. 130 тисяч були, за звинуваченням, платою за її мовчання. Гроші Деніелс передав колишній адвокат Трампа Майкл Коен, який виступить на суді свідком обвинувачення. Ці витрати були оформлені як оплата юридичних послуг. Дональд Трамп заперечує інтимний звʼязок із Деніелс та незаконне використання передвиборчих фондів.

Форум

XS
SM
MD
LG