Доступність посилання

ТОП новини

Вступ до ЄС залишається метою Сербії, але Белград не підтримає санкції проти Росії – новий прем’єр


Мілош Вучевіч описав свій кабінет як «уряд тяглості» сербської політики і сказав, що зовнішня політика Белграда буде керуватися наявними принципами політичної незалежності та військового нейтралітету
Мілош Вучевіч описав свій кабінет як «уряд тяглості» сербської політики і сказав, що зовнішня політика Белграда буде керуватися наявними принципами політичної незалежності та військового нейтралітету

Обраний прем’єр-міністр Мілош Вучевич заявив у парламенті Сербії 1 травня, що членство в Європейському Союзі (ЄС) залишається метою країни, але заявив про намір зберегти зв’язки з Росією. Про це повідомляє балканська служба Радіо Свобода.

«Повноправне членство в ЄС залишається стратегічною метою Сербії», – сказав він, додавши, що «не можна ігнорувати той факт, що процес обтяжений новими політичними критеріями».

На думку Вучевича, лідера правлячої Сербської прогресивної партії (SNS), Євросоюз очікує, що Сербія «принизить» себе, визнавши незалежність Косово та приєднавшись до санкцій проти Росії за її вторгнення в Україну.

У тригодинному виступі перед парламентом, в якому викладав пріоритети свого уряду, Вучевич, який 30 квітня призначив склад свого кабінету, заявив, що Сербія продовжить політику утримання від санкцій.

«Немає сумнівів, що тиск триватиме, ймовірно, посилюватиметься, але наше зобов’язання залишатися на тих же позиціях залишається», – заявив він.

Читайте також: Росія назвала резолюцію ООН щодо масових вбивств у Сребрениці «однобокою»

Сербія «не може і не відмовиться від дружби з Росією, народ якої ми вважаємо братнім, як і з українцями», заявив Вучевіч, зазначивши, що його країна засудила напад Росії на Україну і вважає територіальну цілісність України непорушною.

Він описав свій кабінет як «уряд тяглості» сербської політики і сказав, що зовнішня політика Белграда буде керуватися наявними принципами політичної незалежності та військового нейтралітету.

Вучевич також підкреслив важливість партнерства Сербії з Китаєм, сказавши, що торгова угода відкриє двері для сербських підприємців.

«Незважаючи на суперечливі погляди багатьох на Заході, Китай є дружньою державою, партнером і надійним союзником у захисті нашої територіальної цілісності», – сказав він, додавши, що з нетерпінням очікує на запланований візит голови КНР Сі Цзіньпіна до Сербії 7-8 травня.

Водночас, за його словами, Белград також прагне будувати найкращі відносини зі Сполученими Штатами, навіть попри розбіжності в питанні Косова.

Читайте також: США «розчаровані» тим, що серед претендентів на посади в уряді Сербії є підсанкційні особи

Вучевич повторив, що Сербія ніколи не ставила під сумнів територіальну цілісність сусідньої Боснії та Герцеговини, заявивши, що Сербія буде партнером для всіх, хто хоче працювати над зміцненням Дейтонських мирних угод, які поклали край боснійській війні та створили дві одиниці – Республіку Сербську та Боснійсько-Хорватську федерацію – зі слабким центральним урядом.

«Ніхто не може заборонити нам любити Республіку Сербську», — сказав він, маючи на увазі утворення, де домінують етнічні серби.

Потенційний прем’єр зазначив, що одним із пріоритетів нового уряду буде підвищення рівня життя, особлива увага приділятиметься пенсіонерам. Він також оголосив, що майбутній уряд продовжить інтенсивні інвестиції в збройні сили Сербії.

Склад нового уряду було оголошено через чотири з половиною місяці після виборів, на яких SNS отримала більшість у парламенті.

Опозиційні коаліції «Сербія проти насильства» та NADA (Надія) звинуватили коаліцію на чолі з SNS у нечесних виборах 17 грудня, а численні порушення були виявлені як міжнародними, так і місцевими місіями спостерігачів.

Сербська влада неодноразово заперечувала будь-які серйозні порушення на виборах.

Форум

XS
SM
MD
LG