Доступність посилання

ТОП новини

ЄС планує почати розслідування щодо Facebook та Instagram через російську дезінформацію – ЗМІ


Єврокомісія має почати розслідування на основі звіту, надісланого Meta у вересні, про те, як вона справляється з ризиками дезінформації на своїй платформі, а також на основі власної оцінки
Єврокомісія має почати розслідування на основі звіту, надісланого Meta у вересні, про те, як вона справляється з ризиками дезінформації на своїй платформі, а також на основі власної оцінки

Брюссель має намір розпочати розслідування щодо Facebook та Instagram компанії Meta у зв’язку з тим, що гігант соціальних мереж не робить достатньо для протидії дезінформації з Росії та інших країн.

Як пише Financial Times з посиланням на два знайомих із питанням джерела, регулятори підозрюють, що модерація Meta недостатня для того, щоб зупинити широке розповсюдження політичної реклами, яка ризикує підірвати виборчий процес.

За даними видання, Єврокомісія має почати розслідування на основі звіту, надісланого Meta у вересні, про те, як вона справляється з ризиками дезінформації на своїй платформі, а також на основі власної оцінки ЄС.

Читайте також: Блінкен: у 2024 році на виборців у багатьох країнах чекатиме «потік брехні» та дезінформації

Представники ЄС особливо стурбовані тим, як платформи Meta реагують на спроби Росії підірвати майбутні європейські вибори. Однак очікується, що Єврокомісія не виділить Росію у своїй заяві, а лише посилатиметься на маніпуляції інформацією іноземними діячами.

Чиновники ЄС також побоюються, що механізм компанії, який дозволяє користувачам позначати нелегальний контент, є недостатньо доступним і зручним для користувачів, щоб відповідати вимогам Закону ЄС про цифрові послуги - знакового законодавчого акта блоку, покликаного контролювати контент в Інтернеті.

Читайте також: Бундестаг засудив політиків AfD через зв’язки з Москвою

Закон, ухвалений у квітні минулого року, передбачає заходи, які змушують платформи розкривати, які кроки вони вживають для боротьби з дезінформацією чи пропагандою. Якщо ЄС визнає, що Meta порушує закон, її можуть оштрафувати на суму до 6 відсотків її глобального річного обороту. Цей крок є останнім регуляторним заходом, вжитим комісією проти великих технологічних груп, оскільки серед країн-членів зростає побоювання, що Росія поширює дезінформацію в соціальних мережах, щоб підірвати демократію напередодні загальноєвропейських виборів на початку червня.

Раніше стало відомо, що уряд Бельгії ініціюватиме перевірку можливих спроб Росії втрутитися в прийдешні вибори до Європейського парламенту.

Вибори до Європарламенту мають відбутися з 6 по 9 червня 2024 року.

Форум

XS
SM
MD
LG