Доступність посилання

ТОП новини

Не хочу сценарію Придністров’я для Донбасу – Зеленський


Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський не бачить потреби введення миротворців на лінію розмежування на Донбасі, оскільки вбачає в цьому паралелі з ситуацією в Абхазії чи Придністров’ї.

«Я дуже обережно ставлюся до теми миротворців на Донбасі. Я знаю, що в колишній владі обговорювалися ці питання і структури, як запровадити миротворчу місію. Я не хочу, щоб у нас із Донбасом був сценарій абхазький чи сценарій Придністров’я, коли миротворці стануть на лінії розмежування і потім уже нікуди не підуть, тому що їх не можуть пустити. Я чесно скажу: я не порушую тему миротворців... Я б задоволений був, якщо б миротворці були на кордоні України та Росії, будь ласка, туди ми їх запрошуємо, і хотіли б саме там допомоги, там миротворчу місію ми бачимо», – сказав Зеленський, виступаючи на форумі «Ялтинської європейської стратегії» в Києві 13 вересня.

«Що стосується розведення вйськ – теж дуже чутлива тема. Ми розвели війська в Станиці Луганській, там немає стрільби, там почали будувати міст. Це з гуманітарної точки зору дуже правильно на наступний етап і згідно з мінськими домовленостями. Наступний етап у нас – Петрівське і Золоте, сподіваюся, що ми прийдемо до вирішення цього питання в найближчі тижні», – додав глава держави.

Зеленський також заявив, що чекає на зустріч лідерів України, Росії, Франції та Німеччини у «нормандському форматі» до кінця вересня. «Тягнути немає куди, тому що кожного дня гинуть наші хлопці», – вказав президент.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За оцінками ООН, станом на 31 грудня 2018 року, унаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 12 тисяч 800 до 13 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG