Доступність посилання

ТОП новини

«Це не наступ, це захист» – Зеленський щодо обмеження використовувати західну зброю для ударів по Росії


«Я не вважаю, що повинні бути якісь заборони, тому що це не про наступ української армії з використанням західної зброї на територію Росії. Це – захист»
«Я не вважаю, що повинні бути якісь заборони, тому що це не про наступ української армії з використанням західної зброї на територію Росії. Це – захист»

Президент України Володимир Зеленський вважає, що заборони на використання західної зброї для ударів по території РФ не має бути, оскільки йдеться не про наступ України, а про захист.

«Я не вважаю, що повинні бути якісь заборони, тому що це не про наступ української армії з використанням західної зброї на територію Росії. Це – захист. Це так само, як превентивні санкції, про які ми всім говорили перед повномасштабним вторгненням. Це те саме. Це попередження», – сказав він 16 травня під час зустрічі з журналістами.

Зеленський також зауважив, що у прикордонні РФ також є «сіра зона».

«У них там виселення людей тощо. У них також на прикордонні цивільних людей майже немає, з їх сторони. Зі зрозумілих причин», – додав він.

Читайте також: Блінкен розповів про дозвіл на застосування зброї по території РФ і про Patriot для Харкова

14 травня видання Politico з посиланням на двох неназваних офіційних осіб США повідомило, що політика адміністрації Байдена щодо заборони використання Україною наданої США зброї для ударів по території Росії не змінилася. Джерела Politico заявили, що військова допомога США Україні призначена «для оборони, а не для наступальних операцій» на території Росії.

Аналітики Інститут вивчення війни заявили, що українська операція щодо завдання ударів по системах у Росії, які безпосередньо підтримують наступальні наземні операції Росії на півночі Харківської області, за своєю суттю була б оборонною, і характеризувати таку спробу як «наступ» було б некоректно.

Водночас Британія не проти використання своєї зброї по території РФ. На початку травня міністр закордонних справ країни Девід Камерон у інтерв’ю агентству Reuters сказав, що Україна має право використовувати зброю, надану Британією, аби завдавати ударів по цілях на території Росії, а рішення щодо цього має ухвалювати Київ.

«Україна має таке право. Так само, як Росія завдає удару всередині України, цілком зрозуміло, чому Україна відчуває потребу забезпечити свій захист», – сказав він.

Форум

XS
SM
MD
LG