Доступність посилання

ТОП новини

У Криму до ув’язнення засудили сепаратистів


Семен Клюєв
Семен Клюєв

Сімферополь – Активісти Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий і Семен Клюєв отримали по три роки позбавлення волі умовно із випробувальним терміном на один рік. Апеляційний суд Криму визнав їх винними у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність кордонів України. Обидва збираються оскаржувати це рішення і шукати захисту в Росії та в Європі.

У січні 2008 року Кримське управління Служби безпеки України порушило кримінальну справу за звинуваченням Валерія Подьячого і Семена Клюєва у закликах до приєднання Криму до Росії. Тоді на прес-конференції в Сімферополі активісти Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» звернулися до Верховної Ради АРК з вимогою ухвалити декларацію про «возз’єднання» Криму з Росією та оголосити півострів територією, яка перебуває «під юрисдикцією Російської Федерації».

Слідство тривало майже два роки і, зрештою, суд засудив Семена Клюєва до 4 років умовно, а от Валерій Подьячий від правосуддя утік. Він переховувався аж до зміни влади в Україні. У березні минулого року Верховний суд України скасував вирок стосовно Клюєва і направив «справу сепаратистів» на додаткове розслідування.

Попри звинувачувальний вирок, експерти сумніваються, що ці два активісти-радикали сядуть за ґрати. Разом із тим низка україноцентристських організацій півострова привітала рішення суду.

Сепаратисти не визнають судове рішення справедливим

Засуджені заявили, що готуються оскаржити вирок і збираються дійти аж до Європейського суду з прав людини. А ще звертатимуть увагу офіційної Москви на «порушення в Україні прав етнічних росіян».

Валерій Подьячий
Валерій Подьячий
в інтерв’ю Радіо Свобода заявив про несправедливість вироку. «Ми мирним демократичним способом пропонували повернути Крим до складу Росії. Ми ж не закликали до насилля, – зауважив він. – Тим більше, не чинили насилля. Лише пропонували все це зробити мирним шляхом. Тому ми з оптимізмом дивимося у майбутнє, а в цієї держави через нашу справу будуть великі проблеми. І не лише в Європейському суді, але, я думаю, збоку не залишаться й офіційні установи Російської Федерації».

Валерій Подьячий також звинуватив президента Віктора Януковича та його оточення у «проведенні необандерівської політики» стосовно «росіян Криму».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG