Доступність посилання

ТОП новини

Конкурс конкурсів: «Яцик» проти «Шевченка»


Київ – Цього року призери міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика отримають дипломи без підпису міністра освіти, вперше за період існування конкурсу. Про це в понеділок, напередодні урочистого закриття конкурсу, заявили організатори змагання. Вони звинувачують владу у спробі дискредитувати захід, створивши йому «конкурента» – мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка. Натомість урядовці заявляють: чим більше конкурсів, тим краще для України.

Нинішній конкурс із української мови імені Петра Яцика пройшов без участі школярів Сумщини і частково – Харківщини. Як зазначають організатори конкурсу, так тамтешні обласні ради відреагували на листи з Міністерства освіти. Там йшлося про підтримку відомством нового змагання – імені Тараса Шевченка. На це звертає увагу Тарас Марусик, голова координаційної ради з питань захисту української мови при київській міській організації «Меморіал» імені Василя Стуса.

«Мова йде про нищення цього справді масового, справді націєтворчого конкурсу, який за вже 11 років свого існування довів, що він справді став загальнонаціональним заходом», – зазначає він.

За даними організаторів, конкурс імені Яцика щороку об’єднував до 5 мільйонів школярів та студентів.

Виконавчий директор Ліги українських меценатів, коштом яких проводиться конкурс імені Яцика, Михайло Слабошпицький звертає увагу на час проведення обох заходів. «За всі роки виробився часовий коридор: перші числа листопада – шкільні, кінець грудня – обласні змагання, а остання субота січня – національний рівень. І саме в цьому коридорі, наступаючи нам на голову, іде конкурс імені Шевченка», – зауважує Слабошпицький.

Чи виплатять президентські стипендії призерам конкурсу імені Яцика?

Окрім того, за словами Михайла Слабошпицького, Ліга турбується тим, щоб Міносвіти не чинило адміністративного спротиву проведенню мовного конкурсу наступного року. Зокрема, йдеться про ймовірне скасування президентських стипендій переможцям, які вручаються вже два роки.

Таку можливість відкидає завідувач сектору Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти Людмила П’ясецька. За її словами, укази Президента ніхто не скасовував, тож конкурси не суперечать, а доповнюють одне одного.

«Що більше конкурсів – то краще, – каже Людмила П’ясецька. – Конкурс Петра Яцика проводиться, само собою, і за підтримки Міністерства, тому що – на базі навчальних закладів і вчителі беруть участь, як журі виступають. Так що вони одне одному ніяк не заважають».

На відміну від конкурсу імені Петра Яцика, конкурс імені Тараса Шевченка охоплює не лише українську мову, а й літературу, а також мови і літератури національних меншин.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG