Доступність посилання

ТОП новини

Статева нерівність на робочому місці


Чоловіки є керівниками більшості українських компаній і лише на 14% підприємств головують жінки. Третина українських працівниць жіночої статі стикалися з ситуаціями, коли чоловіки мали переваги в розмірі оплати праці та при прийомі на роботу. Такими є дані соціологічних опитувань.

За дослідженнями одного з міжнародних кадрових порталів, керівниками у майже 90% українських компаній є чоловіки. І третина роботодавців визнає, що в них більше шансів потрапити на топові посади, повідомила генеральний директор порталу Марина Маковій.

«Керівний склад 58,6% компаній також переважно чоловічий і лише 24% – переважно жіночий. У рівній мірі чоловічий і жіночий керівний склад тільки в 17% українських компаній. Також 51,7% роботодавців відзначають, що в чоловіків вищі, ніж у жінок очікування заробітної плати. Але й рівень заробітних плат, також, як правило, вищий», – розповіла Марина Маковій.

Жінок з дітьми до 3 років і вагітних все ще звільняють з роботи

Минулого року державні органи перевірили 2,5 тисячі українських підприємств. Порушення трудового законодавства знайшли у 80% випадків, розповідає Андрій Черкасов, голова Державної інспекції з питань праці.

«Було перевірено 2,5 тисячі підприємств, на яких працювали 285 тисяч жінок. І порушення були виявлені більш ніж на 1,9 тисячі підприємствах. Невеликі порушення усуваються без штрафних санкцій. Але матеріали 159 перевірок були передані в правоохоронні органи, в прокуратуру для реагування. Були такі порушення, як невиплачені відпускні до початку декретної відпустки. А також порушення заборони звільняти вагітних жінок і жінок з дітьми до 3 років. Стосовно 120 жінок роботодавці не дотримувалися цього правила», – зазначив Андрій Черкасов.

Саме з такою ситуацією стикнулася у себе на роботі Майя. За професією вона – лікар-невропатолог. Спочатку її не хотіли брати на роботу через те, що вона – молода жінка, а тепер збираються звільняти через вагітність, розповідає подруга Майї – Аліса.

«Вона після закінчення інституту працювала кілька років у лікарні. Її брати не хотіли, але взяли за умови,якщо вона не буде в найближчому майбутньому народжувати дітей. Якщо, скажімо, прийде чоловік на її місце, то його візьмуть із розпростертими обіймами – каже Аліса. – І через кілька років вона вийшла заміж, завагітніла, а коли прийшла оформлювати документи для декретної відпустки – головний лікар одразу запропонувала їй звільнитися. Жінка, звичайно, була в розпачі. З великими труднощами вона вмовила керівницю, щоб її не звільняли, принаймні, до народження дитини, не кажучи вже про те, щоб оплачувати потім декрет».

«Успіх не має статі»

Другий рік поспіль в Україні проводиться конкурс «Рівні можливості: кращий роботодавець року». Співвідношення працівників різної статі, рівне кар’єрне зростання, рівні можливості для працевлаштування, попередження сексуальних домагань, а також створення умов для працівників із сімейними обов’язками – ось основні принципи, яких мають дотримуватися компанії-претенденти. «Успіх не має статі» – це девіз конкурсу, розповідає Катерина Ситнікова експерт проекту ЄС «Права жінок та дітей в Україні».

«Основна мета конкурсу – донести до роботодавців інформацію про те, що ж це таке – гендерна рівність на роботі. А також допомогти компаніям покращити ситуацію у цій сфері. Надати їм конкретні приклади того, які кроки необхідно зробити», – пояснила Катерина Ситнікова.

Підприємства-переможці конкурсу минулого року забезпечують працівників кімнатами матері та дитини, виділяють працюючим мамам додаткові години відпочинку, або ж надають можливість декретної відпустки татусям.

Однак в Україні є й інші компанії, власники яких вважають жінок – зайвими на роботі, наприклад, підприємець Ігор. «У мене власна справа і більшість робітників – чоловіки, є лише одна жінка. Жінки забагато думають, інколи зайвого. Треба робити, а не думати, проводити якісь дискусії або будувати якісь інтриги, що вони дуже полюбляють: аналізують якусь дію, а потім роблять собі якісь надумані висновки», – сказав він.

Гендерна рівність на чверть підвищує продуктивність праці

Хоча порушення законодавства в цій сфері ще є, гендерна рівність на роботі поступово стає нормою в Україні, вважає Юрій Сизенко заступник міністра у справах сім'ї, молоді та спорту.

«На тих чи інших підприємствах уже стає традицією думати про скорочений робочий день для жінок, які мають дітей до 14 років; про те, щоб була кімната «матері та дитини». Стає традицією, коли чоловік може піти в декретну відпустку по догляду за дитиною. Виховання про гендерну рівність має бути ще з школи та дитсадка», – наголосив Юрій Сизенко.

За словами експертів, практика гендерної рівності в компаніях не лише утверджує права людини, а й сприяє економічному розвитку. Наприклад, за даними Конфедерації роботодавців України, однакова кількість чоловіків та жінок на підприємстві підвищує продуктивність праці на 25 %.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG