Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі зупинили замах на Путіна?


Адам Осмаєв, підозрюваний в підготовці замаху на російського прем'єра Володимира Путіна
Адам Осмаєв, підозрюваний в підготовці замаху на російського прем'єра Володимира Путіна
У Росії «Перший телеканал» повідомив про розкриття замаху на Путіна. Спостерігачі відзначають, що чотири роки тому перед президентськими виборами офіційні ЗМІ також поширювали схожу інформацію.

Підозрюваних у підготовці замаху на російського прем’єра, як повідомив у понеділок «Перший канал», затримали ще на початку січня спецслужби України й Росії в Одесі, куди вони прибули з Об’єднаних Арабських Еміратів через Туреччину «з чіткими інструкціями від представників Доку Умарова» – одного з лідерів ісламістського підпілля з Чечні.

Затримання відбулося після того, як 4 січня в одній з одеських квартир пролунав вибух. Спершу пожежники думали, що вибухнув побутовий газ. Однак під час обшуку квартири знайшли частини вибухових пристроїв. Другий доказ слідства – ноутбук з фотографіями і відеозаписами кортежу Путіна. У результаті пожежі один із чоловіків, що жив в квартирі, загинув. Вижив Ілля П’янзін, який розповів слідству ще про одного учасника банди – Адама Осмаєва. Згодом його затримав український спецназ.

«У Москві ви будете готувати диверсії на економічних об’єктах. Далі – замах на Путіна», – наводить «Перший канал» свідчення П’янзіна. Осмаєв також підтвердив, що кінцевою метою був замах на російського прем’єра Путіна. За його словами, терористи збиралися використовувати для замаху «міни військового зразка», а смертником був готовий стати загиблий член банди – Руслан Мадаєв.

Піар-хід?

Журналіст одеського видання «Порто-Франко» Олександр Галяс розповів Радіо Свобода, що від моменту вибуху 4 січня в українських силовиків змінилося, як мінімум, три версії події.

«Спочатку повідомляли, що вибух стався через те, що готувався замах на українського олігарха. Якого олігарха – залишилося невідомо, а у нас їх не так багато. Крім того, в тому ж ноутбуці, де були знайдені фото і відео кортежу Путіна, були і фотографії людних місць Одеси: Театру музкомедії, Палацу спорту, торгового центру «Афіна». Тобто, був натяк на те, що ці ж товариші готувалися влаштувати вибух у місті, в місцях масового скупчення народу. І ця зміна версій, що відбувається зі швидкістю звуку, викликає нерозуміння.

Крім того, тут є кілька дивних моментів. По-перше, навіщо чеченцеві приїжджати до Одеси планувати теракт? У нас в останні роки спостереження за чеченцями ведеться досить серйозне. Крім того, вибух стався в будинку на Тираспольській вулиці, це самий центр міста, буквально за три квартали від міського управління міліції. Адама Осмаєва заарештували на вулиці Базарній. Це все старі одеські двори – закритий простір, де всі люди один одного знають і приблизно уявляють, що робить сусід. Непоміченим у цьому дворі залишитися не можна. Тим більше, якщо там поселяються чеченці. Виникає запитання: чому це сталося саме в Одесі, в самому центрі міста, в старих одеських дворах? Вся ця інформація викликає якесь дивне почуття: а чи не є це піар-ходом або чимось подібним? Аналізуючи цю ситуацію з точки зору одесита, я дуже здивований і зі скепсисом ставлюся до версії замаху на Путіна. Поки ніхто не зміг виразно пояснити, навіщо ці люди приїхали саме сюди», – говорить одеський журналіст.

Ті, хто сумнівається, – «психічно хворі»?

У деяких російських політиків повідомлення про розкриття злочину також викликало сумніви. «З урахуванням того, що «замах на Путіна» вже розкривали перед виборами 4 роки тому, навіть коментувати не буду», – написав, зокрема, на своїй сторінці в Facebook Володимир Мілов.

Пізніше з’явилася реакція «Першого каналу» на такі сумніви: в коментарі інтернет-виданню «Газета.ру» представник прес-служби каналу назвав людей, які вважають новину піар-ходом, «психічно хворими».

Тим не менше, російський військовий аналітик Олександр Гольц у коментарі Радіо Свобода звертає увагу на передовсім політичний підтекст новини про замах на російського лідера.

«У нашому житті нічого не можна виключати. Але очевидно, що ця новина надійшла у дуже важливий час для пунітської виборчої кампанії. Ще до того, як нам про це повідомили багато аналітиків говорили, що кампанія має отримати імпульс, щоб показати, наскільки важливий Путін для країни і як ненавидять його вороги Росії», – зауважує оглядач.

Чеченський лідер – Путіна ніхто не хоче вбити

Насправді загрози для життя Путіна немає, заявив Радіо Свобода один із лідерів чеченських сепаратистів Ахмед Закаєв, який живе у вигнанні у Великій Британії.

«Ми пам’ятаємо, як Путін прийшов у політику – з підривом квартир у Москві, терором проти простих людей, порушенням прав людини. Тепер він іде на президента ще на 12 років. Я думаю що вони (ФСБ і оточення Путіна) займаються пропагандою, щоб допомогти Путіну. Загроза надходить не від Доку (Умарова) чи від його послідовників, а від Путіна і його ФСБшного уряду. Небезпеки для життя Путіна немає, і ніхто його не збирається вбивати», – заявляє Закаєв.

Якщо критики Путіна, серед яких і Закаєв, вважають, що саме російська влада влаштувала вибухи житлових будинків перед президентськими виборами 2000 року, то за офіційною версією, теракти тоді організували чеченські бойовики.

Одеська міліція доводить свою ефективність

Лідер Одеської обласної організації Комітету виборців України Анатолій Бойко, однак, вважає, що передвиборчі перегони в Росії – це не єдина причина, з якої можуть роздмухувати ситуацію довкола вибуху на Тираспольській.

«Безумовно, це буде дуже на руку одеським правоохоронцям, які можуть таким чином закрити пляму на репутації після історії з бандою Дікаєва – ну от там ми не змогли вчасно і оперативно ефективно з цим впоратись, але ми зробили висновки», – вважає оглдяач.

Знешкодження банди Дікаєва спочатку коштувало життя двом одеським правоохоронцям, а потім перетворилося на справжню військову операцію у курортній зоні міста. Серед одеситів ця подія мала значно більший резонанс, ніж вибух на Тираспольській, хай навіть і переведений у ранг великої політики.

Матеріал підготували: Олександр Кулигін, Анна Байдакова (російська редакція), Claire Bigg, Іван Шевчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG