Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан: президентська родина заробляє на Євробаченні


Напередодні пісенного конкурсу «Євробачення» Азербайджан збудував сучасний концертний комплекс «Кришталева зала», вартістю у понад 100 мільйонів доларів. Як з’ясувало спільне розслідування Азербайджанської редакції Радіо Свобода (нашої колеги Хадіджі Ісмаїлової) і Проекту з розслідування організованої злочинності та корупції (OCCR), на масштабному будівництві заробила родина президента Азербайджану.

Наприкінці травня увага багатьох європейців буде прикута до Баку, яке прийматиме «Євробачення». У сучасній споруді зі скла і металу на березі Каспійського моря будуть приймати співаків зі 40 країн, включно з Україною. На новий концертний комплекс, який зможе вмістити 23 тисячі гостей, азербайджанська влада виділила 134 мільйони доларів.

Азербайджан виборов право стати господарем конкурсу минулого року, після перемоги азербайджанського дуету Елла і Ніккі.

Будівництво «Кришталевої зали» закінчили лише кілька тижнів тому, а президент Ільхам Алієв і його дружина особисто приходили перевіряти, як просуваються роботи.

Але їхній інтерес не просто церемоніальний чи патріотичний. Перша родина Азербайджану заробляє від будівництва через приховану власність у будівельній компанії Azenco.

Офіційно повідомляли про інше, про те, що будівництвом буде займатися німецька компанія Alpine Bau Deutschland AG. Проте частина обладнання на будівельних майданчиках мала назву іншої фірми – Azenco. Представник німецької фірми в Баку, Рольф Герр сказав, що Azenco є субпідрядником. Інших подробиць він не повідомив. А прес-служба компанії Alpine Bau в Німеччині відмовилася відповідати на запитання, яким чином обирали субпідрядників.

Структура компанії Azenco допомагає приховати реальних власників. Згідно з вісником Агентства державного майна Азербайджану, у 2010 році 97,5 відсотків акцій Azenco придбала фірма Interenerji, а 70 відсотків вже цієї компанії контролює інша бакинська фірма – ADOR MMC. Юридична адреса ADOR – вулиця Самеда Вургуна, 7. У 2010 році там офіційно були прописані Мехрібан, Лейла і Арзу Алієви, дружина і доньки президента Азербайджану.
Родині президента не соромно заробляти на патріотичних почуттях азербайджанців
Хадіджа Ісмаїлова

«Виходить, що родині президента не соромно заробляти на патріотичних почуттях азербайджанців», – зауважує співавтор розслідування Хадіджа Ісмаїлова із бюро Радіо Свобода в Баку.

Та ж компанія будувала найвищий флагшток у світі

«Кришталева зала» в Баку – це другий великий проект, в якому постає питання конфлікту інтересів стосовно Azenco. Ця ж компанія допомогла розбудувати площу Державного прапора в Баку, неподалік від нового концертного комплексу. Проект, вартістю 38 мільйонів доларів, коротко увійшов до книги рекордів Ґіннесса, за найвищий флагшток у світі. Все фінансували з державного бюджету. (Щоправда, через кілька місяців Азербайджан вже не був рекордсменом, його обігнав Таджикистан).

Адміністрація президента Азербайджану та уряд не відповіли на численні телефонні дзвінки і письмові звернення, щоб пояснити роль компанії Azenco і те, як вона заробляє на державних контрактах.

У 2004 році Азербайджан схвалив антикорупційний закон, який зобов’язує чиновників декларувати свої доходи і доходи їхніх родин. А в 2011 році президент Алієв запевнив, що уряд буде серйозно карати корумпованих чиновників.

Тим часом, як виглядає, «Євробачення-2012» матиме ще один зв’язок із президентською родиною. У перервах пісенного конкурсу гостей розважатиме співак, який, так сталося, є зятем президента Алієва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG