Доступність посилання

ТОП новини

Податкова міліція стане фінансовою поліцією?


Київ – В українському уряді планують створити фінансову поліцію. До цього відомства, яке має діяти у складі Мінфіну, мають перейти повноваження з розслідування економічних злочинів від інших правоохоронних структур. А створювати фінансову поліцію хочуть на базі податкової міліції. Між тим, голова Державної податкової служби Олександр Клименко критично оцінив цю ідею. Опозиціонери кажуть, що подібні ідеї озвучували, коли створювали податкову міліцію, проте кращі сподівання не виправдалися.

Президент «Реформаторського клубу» Іскандер Хісамов в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив, що з ідеєю створити фінансову поліцію представники бізнесу звернулися до віце-прем’єра Сергія Тігіпка. За його словами, зараз занадто багато правоохоронних структур мають повноваження втручатися в діяльність бізнесу, що призводить до негативних наслідків.

Було б правильно створити єдиний орган, який би контролював економічну діяльність
Іскандер Хісамов
«Було б правильно створити єдиний орган, який би контролював економічну діяльність. І пропонуємо створити такий орган при Міністерстві фінансів – фінансову поліцію. І забрати слідчі та інші функції від усіх інших відомств. А кадрово вона буде на базі податкової міліції, а також відповідні підрозділи МВС і СБУ – це об’єднується і створюється фінансова поліція. Ми працювали разом із віце-прем’єром Сергієм Тигіпком та його радниками», – розповідає Іскандер Хісамов.

Тиск на бізнес помітив навіть генпрокурор

У разі ухвалення такого закону Державна податкова служба має звертися до фінансової поліції, якщо виникнуть підозри щодо вчинення економічних злочинів. Натомість голова Державної податкової служби Олександр Клименко не в захваті від такої ініціативи. Він вважає, що з бізнесом має спілкуватися лише податкова та органи, які створені на її базі. За його словами, «щоб до бізнесу не приходили всі кому не треба, повинен бути один комунікатор».

Депутат-нашоукраїнець Анатолій Гриценко, який раніше пропонував взагалі скасувати податкову міліцію, зазначає, що про доцільність створення фінансової поліції можна буде говорити після оприлюднення законопроекту.

Ця структура (податкова міліція – ред.) розрослася у монстра, який налічує десять тисяч людей у формі зі зброєю, яка мордує бізнес
Анатолій Гриценко
«У нас свого часу, коли запроваджували податкову міліцію, то такі самі казки розповідали, ніби це буде структура, яка буде боротися із правопорушеннями у сфері податкового законодавства. Ця структура розрослася у монстра, який налічує десять тисяч людей у формі зі зброєю, яка мордує бізнес, яка отримала права на проведення оперативно-розшукової діяльності: прослуховування, підглядування, відеофіксації» , – розповідає Анатолій Гриценко.

Тим часом, бізнес потерпає від надмірної уваги правоохоронців. Це визнав, зокрема, генпрокурор Віктор Пшонка.

«Захотілося оперативній службі, взяли дозвіл у слідчого – і все. Чи недостатньо процесуальних заходів, що треба обов’язково ховатися під ці «маски-шоу»? – розкритикував Генпрокурор методи роботи правоохоронців.

Генпрокурор Віктор Пшонка пообіцяв, що буде вжито заходів, аби покласти край перевіркам суб'єктів господарської діяльності із залученням спецпідрозділів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG