Доступність посилання

ТОП новини

Голова Слідчого комітету Росії погрожував вбити журналіста?


Москва – Голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін вибачився перед головним редактором «Нової газети» Дмитром Муратовим за історію з погрозами його заступнику – шеф-редактору видання Сергію Соколову. Десять днів тому головний слідчий Росії погрожував журналісту через публікації про можливий зв’язок між поліцією і бандитами. За твердженням Соколова, Бастрикін вивіз його в ліс і там погрожував позбавити життя. Глава слідчого комітету більше доби зберігав мовчання.

Зустріч голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна з журналістами почалася з вибачень перед головним редактором «Нової газети».

«Я хотів би почати з того, що принести Дмитру Андрійовичу вибачення за той емоційний зрив, який я допустив на нараді», – сказав Бастрикін.

Напередодні, в «Новій газеті» було опубліковано відкритий лист головного редактора Дмитра Муратова. Він стверджував, що керівник Слідчого комітету Олександр Бастрикіна вивіз у ліс і погрожував життю кореспонденту його газети Сергію Соколову.

Невдоволення Олександра Бастрикіна викликала публікація про можливий зв’язок силовиків із членами банди зі станиці Кущевська. Після повернення літака голови Слідчого комітету в Москву, Сергія Соколова без пояснень причин посадили в машину охоронці і вивезли в ліс, де Олександр Бастрикін «у вкрай експресивному стані грубо погрожував життю» журналіста.

Тим часом глава Слідчого комітету за кілька годин до зустрічі з головними редакторами категорично відкидав всі звинувачення. Газеті «Известия» він заявив: «Ніхто нікого не вивозив – це просто маячня запаленого мозку. Відбулася дуже емоційна розмова на підвищених тонах».

Журналістська підтримка

Конфлікт, який став публічним, розбурхав журналістське співтовариство. Напередодні десятки журналістів провели серію одиночних пікетів біля Слідчого комітету Росії. А в четвер Московська хартія журналістів оприлюднила заяву, в якій зажадала розслідування повідомлень про погрози шеф-редактору «Нової газети» Сергію Соколову. Один із тих, хто підписав заяву, Сергій Пархоменко.

«Позиція журналістського співтовариства вчора була висловлена досить зрозуміло. Виступ Московської хартії журналістів цю позицію закріплює і підкреслює. Тепер справа за слідчим комітетом і за застосуванням законної процедури розслідування», – зазначає Пархоменко.


Союз журналістів Москви в четвер вранці звернувся в прокуратуру з проханням розслідувати історію. Однак президент Фонду захисту гласності Олексій Симонов заявив, що цьому конфлікту може бути дана тільки моральна оцінка.


«Цю історію не можна розслідувати, тому що там насправді можна знайти помічників. Але питання полягає в тому, що поки він на місці, вони будуть мовчати. Тому є тільки дві версії – версія Бастрикіна і версія Соколова. Це не досить ні для якого суду. Тому суду бути не може. Може бути тільки моральна оцінка і не тільки того, що він намагався зробити, але й того, що він говорив», – сказав Олексій Симонов.

Ситуація, описана в листі головного редактора «Нової газети», не тільки обурила журналістів, а й згуртувала їх. Головний редактор порталу Агентура. ру Андрій Солдатов пояснює це порушенням прав журналістів у Росії.

«Вчора журналісти виходили, тому що ситуація з правами журналістів у Росії дуже важка. Тому що всі знають історію, скільки журналістів «Нової газети» було вбито. Ця історія має суспільний резонанс і вона має суспільне значення, що виходить за рамки взаємин Соколова, Муратова і Бастрикіна», – наголосив Андрій Солдатов.

13 червня Муратов зажадав від Бастрикіна гарантій безпеки журналістів «Нової газети». Він також повідомив, що Сергій Соколов в цілях безпеки виїхав за кордон. У четвер головний редактор «Нової газети» сказав, що конфлікт вичерпано.


«Ми вичерпали всі емоційні перекоси, які були. Дано гарантії безпеки наших співробітників, в тому числі і тим, хто працює на Кавказі та Сергію Соколову», – зауважив Дмитро Муратов.

Найближчим часом шеф-редактор «Нової газети» Сергій Соколов має повернутися до Москви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG