Доступність посилання

ТОП новини

Здібності «професора» Слюсарчука з’ясовує експертиза


Львів – Екстрасенсорні здібності Андрія Слюсарчука, більше відомого як «доктор Пі», перевіряють психіатри. Як повідомили у Міністерстві внутрішніх справ, Слюсарчука нині обстежують у лікарні імені Павлова у Києві. Тут він пробуде щонайменше 2 місяці. Захист Слюсарчука стверджує, що психіатрична експертиза не в змозі встановити наявність у підсудного надзвичайних здібностей. Водночас деякі правозахисники кажуть, що без висновку фахівців у справі не обійтися.

Кримінальні справи за статтями 190 «шахрайство» і 358 «використання завідомо підробленого документа» проти Андрія Слюсарчука порушили торік у листопаді.

Слідчі встановили, що Андрій Слюсарчук використовував фальшивий диплом Московського медичного університету і лікував людей. Із цим дипломом він також викладав у Львівському державному інституті новітніх технологій та управління імені Чорновола, у Львівській політехніці, чим завдав державі збитків на суму понад сто тисяч гривень.

До того ж, саме на підставі фальшивих дипломів Вища атестаційна комісія Міносвіти надала йому посаду професора. А торік восени Андрій Слюсарчук ще й отримав Державну премію у галузі освіти – згідно з президентським указом. Цікаво, що й донині цей указ не скасований, і прізвище Слюсачрука – у числі інших лауреатів. Окрім того, за підробленими документами Слюсарчука прийняли на роботу в Інститут інноваційних технологій Міністерства освіти, де він числився вже перебуваючи у СІЗО.

Питання надзвичайних здібностей не виносять на експертизу – адвокат

Слідством у справі псевдолікаря нині займається Головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ. Наприкінці квітня затриманого перевели зі Львова у Київ у Лук’янівське СІЗО. Зокрема, слідчі перевіряють факти, викладені у заявах потерпілих від лікарської практики Андрія Слюсарчука.

Проводиться незалежна комплексна експертиза, завданням якої є перевірка стану психічного здоров’я Слюсарчука
Володимир Поліщук
Як повідомив речник МВС Володимир Поліщук, наразі Слюсарчук перебуває під вартою в психіатричній лікарні імені Павлова. «Проводиться незалежна комплексна експертиза, завданням якої є перевірка стану психічного здоров’я Слюсарчука. Крім того, будуть досліджені рівень його лікарських знань, здатність запам’ятовувати числа, тексти, можливі екстрасенсорні й гіпнотичні здібності», – розповів представник міністерства.

Натомість адвокат Андрія Слюсарчука Роман Русенко зазначив у коментарі Радіо Свобода, що він і його підзахисний були проти призначення експертизи. Оскільки 80% питань, відповіді на які хочуть отриматим слідчі, не є компетенцією жодного з фахівців психлікарні, каже Русенко.

«Це абсурд. Не можу сказати, чим мотивувалось слідство, виносячи такі питання, де лише два з десяти належать до психіатрії. Це вже якась політична експертиза і слідство», – зазначає адвокат.

Висновок фахівців необхідний – правозахисник

Тим часом львівський правозахисник Олег Мицик вважає: щоб ретельно розслідувати справу Андрія Слюсарчука, необхідно таки провести незалежну експертизу, що встановить наявність чи відсутність у Слюсарчука якихось надзвичайних здібностей.

«Слідчий хоче, за моїм припущенням, довести, що Слюсарчук повний шахрай або ж має якісь здібності. Але я не уявляю, яка коміся має встановити, чи має він здібності лікувати немедичним шляхом. Адже у нас багато знахарів не мають освіти, але надають допомогу людям і їм за це дякують», – зазначає правозахисник.

На думку Мицика, переведення Андрія Слюсарчука на експертизу у психіатричну лікарню цілком може бути затягуванням справи.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG