Доступність посилання

ТОП новини

Держдума Росії позбавила мандата Гудкова, він каже про політичну помсту


Депутата російської Державної думи від партії «Справедлива Росія» Геннадія Гудкова позбавили мандата після того, як слідчі органи розпочали розслідування його, на їхню думку, комерційної діяльності, що несумісне зі статусом депутата. Парламентарям у Росії заборонено займатися підприємницькою діяльністю. Геннадій Гудков став другим депутатом Держдуми, якого позбавили мандата без рішення суду. У 1995 році простою постановою Держдуми, ухваленою більшістю голосів, був позбавлений повноважень колишній голова компанії МММ Сергій Мавроді.

Відомий критик президента Володимира Путіна та лідер опозиції в парламенті Геннадій Гудков втратив депутатський мандат у результаті простого голосування. За позбавлення Гудкова депутатського мандата проголосував 291 депутат, проти – 150.

Обговорення почалося з виступів представників силових відомств. Заступник генерального прокурора Володимир Малиновський перераховував порушення, які, на його думку, вчинив Гудков, і звернувся до депутатів з проханням про позбавлення Гудкова мандата. За словами Малиновського, Гудков регулярно брав участь як засновник і керівник у зборах низки комерційних організацій.

Заступник голови Слідчого комітету Росії Олена Леоненко заявила, що перевірка відносно Гудкова продовжена до 23 вересня. За її словами, за результатами перевірки буде ухвалене рішення або про порушення кримінальної справи, або про відмову в порушенні справи.

Глава думської профільної комісії Володимир Васильєв у виступі закликав очистити парламент від корупціонерів, вказавши на те, що багато хто називає депутатів «шахраями і злодіями».

Сам Гудков назвав те, що відбулося, «судилищем» і «ганьбою країни», зауваживши, що це політичні репресії і помста за критику влади і що він має намір оскаржувати це рішення парламенту у Верховному Суді.
Це політична помста за те, що я критикував провальні реформи, закликав до відставки бездарних міністрів, злодійкуватих губернаторів
Геннадій Гудков

«Це просто політична помста за те, що я критикував тут провальні реформи, за те, що закликав до відставки бездарних міністрів, злодійкуватих губернаторів та інших чиновників, це помста за страйк, який показав усім, куди ви ведете Росію. Це помста за Болотну і Сахарова. Ми прекрасно це розуміємо», – сказав депутат, згадуючи про місця останніх російських демонстрацій. Також він згадав і про «неспроможні претензії» слідчих органів до опозиційних активістів і політиків: Ксенії Собчак, Олексія Навального і Сергія Удальцова.

Гудков був серед організаторів «Маршу мільйонів», який має відбутися в російській столиці у суботу.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG