Доступність посилання

ТОП новини

Чому на Донеччині падає промислове виробництво?


Донецьк – На Донеччині й далі продовжують падати показники промислового виробництва. Свіжі цифри кажуть про те, що страждає, перш за все, металургія. Ці тривожні тенденції відбиваються і на всеукраїнській статистиці. Адже у вересні падіння промислового виробництва склало 7 відсотків, за даними Державного комітету статистики.

Голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький підтвердив, що показники промвиробництва знижуються саме через проблеми в металургії.

Незважаючи на те, що в жовтні є деяке зрушення щодо чавуну, але є зниження щодо сталі та прокату. Цей момент мене більш за все непокоїть
Андрій Шишацький
«Незважаючи на те, що в жовтні є деяке зрушення щодо чавуну, але є зниження щодо сталі та прокату. Цей момент мене більш за все непокоїть, тому що все ж таки важливе наповнення місцевих бюджетів, виплата заробітної платні. За підсумками 10 місяців 25 міст та районів із 45 не виконали бюджетні призначення. Станом на 1 листопада заборгованості бюджетникам немає, але треба працювати над проблемами, щоб не допустити їх», – наголосив він.

Згідно з розрахунками аналітиків, нинішній рік є найбільш проблемним для металургів, починаючи з 2008 року. Українська металургія має проблеми через різке зниження світового попиту та згортання активності металургійних підприємств на ринках Європи і Близького Сходу.

На заводах Ахметова – модернізація

Тим часом один із лідерів металургійної галузі – компанія «Метінвест», яка належить Рінатові Ахметову, – заявляє, що у вересні зниження виробництва на її підприємствах склало 18%.

Однак, як пояснили Радіо Свобода у прес-службі компанії, «Метінвест» виплачує зарплатню, зберігає робочі місця та продовжує курс на модернізацію.

«Тільки протягом жовтня ми провели тестові випробування установки вдування пиловугільного палива на ММК імені Ілліча, і почали реалізацію масштабний інвестиційний проект на Єнакіївському метзаводі – за участю французької компанії Air Liquide і Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР)», – мовиться у повідомленні прес-служби.

Оновлення має точковий характер

Проте донецький економіст Олександр Кендюхов, характеризуючи ситуацію з промисловим виробництвом в країні в цілому, пояснює: виробнича база за 20 років змінилася не дуже, а всі оновлення мають точковий характер.

Немає системної зміни. Немає масового створення нових виробничих підприємств, високорентабельних, високотехнологічних, орієнтованих на експорт
Олександр Кендюхов
«Немає системної зміни. Немає масового створення нових виробничих підприємств, високорентабельних, високотехнологічних, орієнтованих на експорт. Відповідно ті, що є, не дозволяють нашій економіці ефективно конкурувати з іншими економіками на світовому ринку. Ми конкуруємо здебільшого продукцією сировинного характеру і продукцією первинної обробки. Це металургія, хімічне виробництво, сільське господарство. Коли на світовому ринку відбувається падіння, Україна буде страждати в першу чергу», – каже експерт.

World Steel Association озвучила для України прогноз, згідно з яким за рік у державі виробництво сталі впаде на 2,5 відсотки. Тим часом Україна вже опустилася з 8-го на 10-е місце у світовому рейтингу виробників сталі.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG