Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані підтвердили тюремний вирок опозиціонерові


Володимир Козлов у залі суду в день винесення вироку, 8 жовтня 2012 року
Володимир Козлов у залі суду в день винесення вироку, 8 жовтня 2012 року
У Казахстані апеляційна колегія Мангистауського обласного суду в місті Актау залишила сьогодні без змін вирок у 7,5 років ув’язнення лідерові незареєстрованої опозиційної партії «Алга» («Вперед») Володимирові Козлову, відмовившись задовольнити його скаргу. Самого Козлова на розгляд апеляції не доставили.

Минулого тижня правозахисна організація Human Rights Watch закликала Казахстан провести неупереджене слухання апеляційної скарги Козлова, а вирок йому назвала «ударом по свободі висловлювання і політичному плюралізмові».

Володимира Козлова засудили минулого місяця до семи з половиною років ув’язнення у справі щодо масових заворушень у грудні минулого року в місті Жанаозені на заході країни, в перебігу та під час придушення яких загинули загалом 15 людей.

Його і ще двох опозиційних активістів, яких засудили до умовних термінів, визнали винними у створенні нелегальної організації чи керівництві нею, розпалюванні соціальної ворожнечі і закликах до насильницького скинення конституційного ладу Казахстану тощо.

52-річний Володимир Козлов стверджує, що звинувачення проти нього політично мотивовані.

Нинішній процес був одним із цілої низки, пов’язаної з подіями в Жанаозені.

Унаслідок заворушень та при їхньому придушенні у Жанаозені й селищі Шетпе, що в Мангистауській області на заході Казахстану, 16–17 грудня минулого року загинули, за різними даними, від 15 до 17 людей, понад 100 були поранені. За офіційними даними, ініціаторами заворушень стали колишні працівники державної енергокомпанії «КазМунайГаз», яких звільнили у зв’язку з участю в несанкціонованих страйках із вимогами підвищення платні, що почалися ще в травні того року.
XS
SM
MD
LG