Доступність посилання

ТОП новини

«Я начальника дільниці набрав, а він мені каже: краще б ти здох»


На Донеччині приватна шахта не хотіла визнавати виробничу травму гірника
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Димитров – Невизнання виробничих травм стало звичною практикою в Україні, зазначають експерти. Черговий випадок стався на Донеччині: на шахті «Покровська», що у Красноармійську, травмувався гірник. Слюсар Віктор Гриценко пішов у зміну, щоб зробити плановий ремонт. Все, що пам’ятає, – як йому на голову впало щось важке. Не викликаючи швидку, колеги відвезли його до лікарні в місто Димитров, де він перебуває і зараз. Підприємство досі не визнало травми Гриценка як виробничі.

Красноармійськ – це місто з населенням у 65 тисяч людей, де шахта є містоутворюючим підприємством. Саме тому гірники часто погоджуються на умови адміністрації та оформляють свої виробничі травми, як побутові. Адже вони не хочуть втратити роботу.

Однак 30-річний слюсар Віктор Гриценко має двох маленьких дочок та дружину у декретній відпустці, яких треба забезпечувати. А зараз він не в змозі працювати і сам потребує по 200 гривень на день на медикаменти та різні процедури.

«Я начальника дільниці набрав, а він мені каже: краще б ти здох»

«Травмувало в шахті. Удар – і я втратив свідомість. Коли прийшов до тями, мені було погано, нудило, щось із хребтом. Трошки посидів, дійшов до пересипу. Телефон прямо в шахті. Я начальника дільниці набрав, а він мені каже: краще б ти здох, я зараз прийду, тебе доб’ю. Прийшов представник профспілки, який відмовляв мене йти в медпункт і казав, що мене звільнять», – розповідає Гриценко.

Лікарі зафіксували наявність струсу головного мозку та пошкодження спинного. З цими травмами і пов’язане порушення мовлення Гриценка, яке, як сподіваються медики, з часом пройде.

За словами дружини гірника Ольги Гриценко, у родини немає іншого виходу, як боротися з нечесним працедавцем. «Ми подали заяву до прокуратури. Я знаю, що це не поодинокий випадок, просто люди бояться. Люди роблять спроби, у них нічого не виходить, і вони опускають руки. Беззаконня там повне», – скаржиться дружина гірника.

Шахта створила комісію через два дні після випадку

У відділі зв’язків із громадськістю шахти «Покровська» Радіо Свобода повідомили, що комісія з розслідування сформувалася через два дні після випадку – після дзвінка з лікарні. Хоча сам потерпілий каже, що комісію було створено лише після його звернення до прокуратури.

Віктор Гриценко не розуміє, чому працівники приховали факт травмування, який зафіксували навіть у медпункті шахти.

Представник Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки Олександр Холод пояснив Радіо Свобода, що справа не у грошах. Адже кошти постраждалому виплачує Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Він радить не підписувати договори, де є пункт про те, що працівник сам несе відповідальність за свою безпеку.

«Так, бувають випадки, коли приховують, переводять на побутові травми. Домовляються з працівником. Але це змова посадової особи з працівником. Наші працівники мають самі порушувати це питання і повідомляти до нас», – зазначив Холод.

На гарячу лінію відомства можна зателефонувати щовівторка з 14:30 до 15:30 за номером (044) 289 30 32.

Роботу підприємства можуть зупинити

За словами ж представника Незалежної профспілки гірників України Віктора Трифонова, причина приховування виробничих травм – можлива зупинка підприємства.

«Якщо щось трапляється, на підприємстві проводиться спецрозслідування. Це приїжджають комісії з управління, з вищих інстанцій. Можуть зупинити підприємство. Ніхто в цьому не зацікавлений», – каже Трифонов і додає, що це далеко не поодинокий випадок навіть на шахті «Покровській».

Власником публічного акціонерного товариства «Шахтоуправління «Покровське»» (у минулому – шахта Красноармійська Західна №1) є група «Донецьксталь», що належить місцевому олігарху, нині громадянину Російської Федерації Віктору Нусенкісу.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG