Доступність посилання

ТОП новини

Міністр закордонних справ Ізраїлю пішов у відставку через звинувачення


Авіґдор Ліберман, фото 13 грудня 2012 року. У ту хвилину він іще не знав, що цього ж дня йому висунуть звинувачення, які змусять його до відставки
Авіґдор Ліберман, фото 13 грудня 2012 року. У ту хвилину він іще не знав, що цього ж дня йому висунуть звинувачення, які змусять його до відставки
Міністр закордонних справ Ізраїлю Авіґдор Ліберман заявив у п’ятницю, що йде у відставку після того, як його звинуватили у зловживанні довірою.

За його словами, він залишає обидві свої урядові посади, міністра закордонних справ і віце-прем’єр-міністра, хоча й «знає, що не чинив ніякого злочину».

У четвер генеральний прокурор Ізраїлю Єгуда Вайнштейн висунув проти Авіґдора Лібермана звинувачення у зловживанні довірою. Звинувачення ґрунтується на твердженні, що Ліберман свого часу отримав від колишнього ізраїльського дипломати таємні документи Міністерства юстиції, які стосувалися розслідування проти нього самого. Таким чином Вайнштейн закрив розслідування проти Лібермана, якого звинувачували в шахрайстві і відмиванні грошей. Це розслідування тривало 12 років.

Нинішнє звинувачення може поставити під загрозу подальшу політичну кар’єру Авіґдора Лібермана. Народжений у колишньому СРСР, він очолює одну з партій владної коаліції, праву «Їсраель бейтейну» («Наш дім – Ізраїль»), яка об’єднує переважно вихідців із СРСР і післярадянських країн.

За прогнозами, у парламентських виборах в Ізраїлі 22 січня наступного року перемогу знову здобуде правий альянс партій «Лікуд» («Консолідація») нинішнього прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу та «Їсраель бейтейну» Авіґдора Лібермана.
XS
SM
MD
LG