Доступність посилання

ТОП новини

В уряді хочуть активізувати «сьогоднішній стан економіки»


Київ – В українському уряді обговорюють Державну програму активізації розвитку економіки. Ухвалення проекту цієї програми могло відбутися ще минулого тижня, однак цього не сталося. Деякі експерти припускають, що ухвалення гальмується не лише через доопрацювання проекту, а й через саміт Україна – ЄС: мовляв, Київ не хоче лякати Брюссель положеннями, які не надто узгоджуються з декларованим прагненням до зони вільної торгівлі із ЄС. Так, у проекті програми економічного розвитку міститься положення про реалізацію політики заміни імпорту.

Автори проекту програми однією з проблем України визначають низьку ефективність державної підтримки національної економіки. Для того, щоб цю саму економіку стимулювати, в уряді зокрема пропонують створити банк розвитку, який видавав би підприємцям кредити за нижчими, ніж у комерційних банках, ставками.

«Ми знаємо, що однією з основних проблем нашого економічного розвитку є важкодоступність для підприємств, для економіки банківського кредитування. А без кредитування складно уявити розвиток нашої економіки зараз», – заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров.
Програма передбачає цілу низку інструментів для активізації сьогоднішнього стану нашої економіки
Микола Азаров

«Програма, над якою ми зараз працюємо, передбачає цілу низку таких можливостей, інструментів для активізації сьогоднішнього стану нашої економіки», – додав він, коментуючи проект програми.

«Цей банк має десь взяти гроші»

Державний банк розвитку, як зазначили у Мінекономіки, вірогідно, створюватиметься з нуля – тобто не на основі якогось із існуючих державних банків. Це завдання реальне, але навряд чи доцільне – зокрема й тому, що на функціонування такої структури в України наразі немає грошей, каже в коментарі Радіо Свобода експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Цей банк має десь взяти гроші. Є два варіанти: або напряму – бюджетними та навколобюджетними грошима, або наповнювати його боргами
Олександр Жолудь

«Цей банк має десь взяти гроші. Є два варіанти: це або напряму – бюджетними та навколобюджетними грошима (чого не записано в цьогорічному бюджеті, тобто треба буде його переглядати), або наповнювати його боргами», – наголошує він.

«Тобто ми залучаємо чи то на зовнішньому, чи внутрішньому ринку якісь гроші і ці гроші потім витрачаємо. Для цього, знов-таки, треба переглядати бюджет, тому що в цьому документі закладено граничний обсяг дефіциту і граничний обсяг державного боргу», – пояснює експерт.

В уряді кажуть про «експансію імпорту»

Ще один пункт, якому у програмі активізації розвитку економіки відведено чільне місце – реалізація політики імпортозаміщення. Автори проекту вказують на «експансію імпорту», від якої страждають, наприклад, легка та хімічна промисловості України.

Водночас Володимир Дубовський – експерт Центру досліджень Case Україна та старший консультант Київської школи економіки – каже, що такі плани української влади дещо розходяться з прагненням України до економічної інтеграції з ЄС.
Це – крок у протилежному напрямку. Можливо, тому цю програму не оприлюднюють до саміту Україна – ЄС
Володимир Дубовський

«Європейський Союз є нашим найголовнішим торговим партнером, звідти йде більша частина наших імпортних товарів, звичайно, воно жодним чином не узгоджується, це – крок у протилежному напрямку. Можливо, тому цю програму не оприлюднюють до саміту Україна-ЄС», – вважає він.

Загалом, коментуючи проект Державної програми активізації розвитку економіки, Володимир Дубровський каже, що вона не надто відповідає викликам часу.

«Тут жодних новацій немає. Це все – стратегії, які пропонувалися різними радянського штибу економістами у 90-ті роки. Тоді такі програми навіть впроваджувалися, але все це призвело до шаленого економічного спаду», – зазначає експерт.

У проекті програми вказано, що реалізація її положень забезпечить, наприклад, зростання реального ВВП на 2,5-3,4% у 2013 році та на 3-4% у 2014 році, та дозволить підтримувати інфляцію у межах 5-8%.

Проект передбачає також зменшення обсягів споживаних енергоресурсів і розробку альтернативних джерел енергії. Але при цьому прописаний і план зі збільшення на 15% експорту товарів до Росії.

Говорячи про програму економічного розвитку, прем’єр Микола Азаров звинуватив у затягуванні процесу ухвалення народних депутатів, які, як він сказав, занадто зайняті «кнопковими» питаннями. Водночас до того, як програму винесуть на розгляд парламенту, її має погодити Кабінет Міністрів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG