Доступність посилання

ТОП новини

Що стоїть за несподіваним візитом до Астани українського президента?


Акція проти вступу України до Митного союзу, Київ, 17 грудня 2012 року
Акція проти вступу України до Митного союзу, Київ, 17 грудня 2012 року
В Астані цими днями відбувається засідання вищої Євразійської економічної ради, яка є головним органом Митного союзу і Єдиного економічного простору Росії, Білорусі і Казахстану. Чи отримає Україна статус спостерігача у Митному союзі під час візиту президента Віктора Януковича до столиці Казахстану? Це питання ставлять експерти з огляду на несподіване повідомлення про від’їзд українського президента до Астани, про що стало відомо тільки напередодні.

Як повідомив у понеділок на брифінгу радник Президента України, керівник Головного управління з питань міжнародних відносин президентської адміністрації Андрій Гончарук, метою візиту до Астани українського глави держави є обговорення питання співпраці України з державами Митного союзу та проекти транснаціонального характеру.

Проте інший представник адміністрації говорить про набагато амбітнішу мету візиту – підписання домовленості про участь України в Митному союзі. Урядовий уповноважений з питань співпраці з Російською Федерацією, країнами СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об’єднаннями Валерій Мунтіян прогнозує, що 29 травня в Астані може бути підписаний меморандум між Україною та країнами Митного союзу про поглиблену співпрацю, яка передбачає надання Києву статусу спостерігача.

Що збираються підписати в Астані, не відомо

23 квітня прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україні вдалося досягти принципової домовленості про отримання статусу спостерігача в Митному союзі, який може бути офіційно закріплений на зустрічі з головами цього утворення в Астані.

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко вважає, що останні зустрічі українського президента – і, передусім, його зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним у Сочі – є нічим іншим, ніж останньою спробою російської влади зупинити євроінтеграцію України.

Проте, на думку одного з координаторів руху «Ми – європейці» Євгена Вілінського, загрози радикальної зміни політичної орієнтації цей візит не несе. В інтерв’ю Радіо Свобода експерт наголосив, що пошук економічної співпраці з партнерами – справа позитивна, але не може не хвилювати спосіб, в який ухвалюються рішення.

«Чим більше буде економічних об’єднань, в яких Україна буде присутня і буде знати, що там відбувається, тим краще. З іншого боку, нас не може не бентежити саме ця непрозорість України та Росії, тобто коли відбувається зустріч на найвищому рівні, а країна повинна здогадуватися, про що йшлося, через якісь там витоки. Але сам по собі статус спостерігача Україні, як на мою думку, особливої загрози не несе. Це не політичний вступ до Митного союзу», – сказав Вілінський.

Експерти наголошують на тому, що залишається невідомим, якого роду документ може підписати Віктор Янукович в Астані. Адже заступник глави Міністерства економічного розвитку Росії Олексій Лихачов зазначив, що питання про долучення України до Митного союзу як спостерігача ще не вирішене. А переговори з українською стороною тривають і на двосторонньому рівні з країнами-членами Митного союзу, і на рівні ради Євразійської економічної комісії.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG