Доступність посилання

ТОП новини

Україна не повинна поспішати з визнанням геноциду вірмен – представник Меджлісу (ВІДЕО)


У Меджлісі закликають не спішити з визнанням геноциду вірмен
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Україні не слід поспішати з визнання геноциду вірменського народу в Османській імперії, оскільки це негативно вплине на її відносини з Туреччиною, а також країнами мусульманського і тюркського світу. Таку думку Радіо Свобода висловив керівник Міжнародного відділу Меджлісу кримськотатарського народу Алі Хамзін.

За його словами, щоб уникнути подвійних стандартів, Україна насамперед має вирішити проблеми своїх громадян, в тому числі – визнавши геноцид кримськотатарського народу, який під час депортації 1944 року і в перші роки перебування у висланні втратив близько 46% своєї чисельності.

Алі Хамзін запропонував «довіритися вже зробленим Туреччиною і Вірменією певним крокам – у жовтні 2009 року в Цюриху були підписані протоколи, які без будь-яких обговорень цього болісного питання можуть відновити нормальні відносини між двома країнами. Ось цьому слід більше сприяти, я не шкодити такими пропозиціями», – вважає Алі Хамзін.

Нещодавно опозиційний депутат українського парламенту Арсен Аваков повідомив у своєму блозі, що з групою колег-депутатів з Партії регіонів подав до Верховної Ради України проект постанови «Про визнання геноциду вірменського народу». За його даними, у світі офіційно визнали геноцид вірмен Уругвай, Аргентина, Венесуела, Канада, Росія, Франція, Італія, Швейцарія, Швеція, Греція, Словаччина, Нідерланди, Бельгія, Ватикан, Ліван, Кіпр, Польща, Литва, Чилі та інші країни, в тому числі, більшість штатів США.

Вірмени вважають, що свідоме винищення турками близько півтора мільйона їхніх співвітчизників у часи Першої світової війни становить саме геноцид вірменського народу, і домагаються такого визнання й від інших країн. Низка держав на різному рівні вже визнала це.

Туреччина відкидає таке визначення й різко протестує проти будь-якого визнання геноциду вірмен в інших країнах. Офіційна позиція Туреччини полягає в тому, що вірмен загинуло значно менше і що смерть у ті часи сотень тисяч і вірмен, і турків була трагічним наслідком громадянських конфліктів, які точилися в часи розпаду Османської імперії, але не спрямованим знищенням вірменського народу.
XS
SM
MD
LG