Доступність посилання

ТОП новини

США розкритикували Китай через Сноудена і очікують від Росії на його екстрадицію


Едвард Сноуден не вилетів із Росії на Кубу: заброньоване на його ім’я місце лишилося порожнє, 24 червня 2013 року
Едвард Сноуден не вилетів із Росії на Кубу: заброньоване на його ім’я місце лишилося порожнє, 24 червня 2013 року
США різко скритикували в понеділок рішення Гонконгу і Китаю випустити з країни американця Едварда Сноудена, який викрив таємні програми американських спецслужб щодо стеження за телефонними контактами й діями в інтернеті, замість того, щоб видати його до Сполучених Штатів.

Водночас США сподіваються, що Росія, де нині, як вважають, перебуває інформатор про таємне стеження американських спецслужб, зробить усе можливе, щоб екстрадувати його, заявив речник Білого дому Джей Карні.

За його словами, Вашингтон «не купився» на заяви Пекіна, що рішення відпустити Сноудена до Росії з Гонконгу, регіону Китаю з широкою автономією, було ухвалою місцевої влади цього регіону. Він висловив упевненість США, що то було свідоме рішення влади Китаю – випустити Сноудена всупереч чинному ордерові на його арешт.

Речник Білого дому наголосив, що це рішення, «поза сумнівом, має негативний вплив на відносини США і Китаю». «Якщо ми не можемо розраховувати, що вони будуть дотримуватися своїх зобов’язань за угодою про екстрадицію, то це проблема, і на цьому ми наголошуємо дуже чітко», – сказав він.

Карні також заявив, що Білий дім вважає: Росія має розглянути всі можливості, щоб виконати прохання США видати Сноудена.

Він нагадав, що останнім часом, після терактів у Бостоні, співпраця правоохоронців США і Росії посилилася, зокрема, Вашингтон на прохання Москви видав їй кількох злочинців високого рівня.

При цьому речник не став уточнювати, які можуть бути наслідки, якщо й Росія відхилить запит США про екстрадицію Сноудена.

Крім того, сказав Джей Карні, США вже нав’язали контакти з усіма країнами, до яких може прямувати чи які може перетинати транзитом Едвард Сноуден. Речник Білого дому наголосив, що той утікає від кримінальних звинувачень у США.

Державний секретар США Джон Керрі вже попереджав у понеділок Росію, що, якщо вона дозволить Едварду Сноуденові вилетіти до третьої країни, це матиме, «поза сумнівом, певний вплив на відносини і певні наслідки». Виступаючи на прес-конференції під час візиту до Індії, він нагадав, що США останніми роками видали Росії за її запитами сім осіб і тепер сподіваються на взаємність.

У Москві також у понеділок стало відомо, що Сноуден залишився у транзитній зоні летовища «Шереметьєво» під Москвою і не вилетів до Куби рейсом, на який він, за повідомленнями, мав квиток.

Росія заявляла у відповідь на попереднє прохання США видати Сноудена, який учора прибув до Москви з Гонконгу, що не має для цього підстав.

Перед цим США так само отримали відмову Гонконгу видати Сноудена, коли він там переховувався. Центральний уряд Китаю заявив, що поважає рішення автономної влади Гонконгу, законно ухвалене в межах її повноважень.

Тим часом отримання заяви Сноудена про надання притулку підтвердив Еквадор – країна, влада якої дотримується переважно антиамериканських позицій.

У Сполучених Штатах Америки Едвардові Сноудену, колишньому аналітикові приватної компанії, що за контрактом працювала для Агентства національної безпеки США, заочно висунули звинувачення у викраденні майна держави, умисному розголошенні таємної інформації і незаконній передачі оборонної інформації. За кожним із цих звинувачень йому може загрожувати до 10 років ув’язнення в разі визнання винним.

Сноуден утік зі США після своїх викриттів у пресі про таємні програми стеження американської влади, зокрема, за даними про телефонні розмови через мережі принаймні однієї з найбільших телефонних компаній у США, а також за діями в інтернеті, які здійснюють через мережі дев’яти великих інтернет-компаній США іноземні громадяни з-поза меж країни. В Агентстві національної безпеки США наполягають, що ці програми допомогли зірвати десятки терактів.
XS
SM
MD
LG