Доступність посилання

ТОП новини

У Росії зупинили діяльність спостерігачів за виборами, що не зареєструвалися «іноземними агентами»


Міністерство юстиції Росії оголосило в середу, що зупинило на шість місяців діяльність асоціації некомерційних організацій на захист прав виборців «Голос» через те, що організація не подала заяви про внесення її в реєстр «іноземних агентів».

Заступник виконавчого директора «Голосу» Григорій Мельконьянц заявив, що знав про це рішення ще минулого тижня і що це не завадить створенню нового громадського об’єднання для спостереження за виборами, яке не матиме формальної реєстрації.

За його словами, які наводить російське агентство «РІА Новості», «Голос» іще раніше почав процедуру ліквідації, тому нинішнє рішення влади має лише символічний характер.

Водночас він наголосив, що якраз це рішення дасть змогу асоціації звернутися до Конституційного суду Росії і до Європейського суду з прав людини.

У квітні «Голос» і його директора Лілію Шибанову вже штрафували на значні суми, звинувативши їх у тому самому – в порушенні так званого «закону про іноземних агентів» тим, що асоціація не зареєструвалася як «іноземний агент».

Останнім часом у Росії тривають масові перевірки неурядових («некомерційних») організацій із метою виявити порушення ними «закону про іноземних агентів».

За ухваленими в Росії змінами до законів про громадські об’єднання і про некомерційні організації, неурядові організації, що отримують фінансування з-за кордону і беруть участь у політичній діяльності в Росії, визнаються іноземними агентами. Такі організації зобов’язані подати заяву про їхню реєстрацію у спеціальному реєстрі іноземних агентів, а відтак подавати додаткові звіти частіше й детальніше, ніж інші організації. Вони також зобов’язані зазначати на всіх своїх матеріалах, що їх виготовив іноземний агент. Під політичну діяльність за цим законом потрапляє дуже широкий спектр діяльності, зокрема, й організацій правозахисного спрямування.

Ці зміни викликали широку критику в Росії і у світі. Низка провідних російських неурядових організацій уже заявляла, що бойкотуватиме новий закон.
XS
SM
MD
LG