Доступність посилання

ТОП новини

В Україні понад 3 тисячі дитячих абортів щороку – лікар-гінеколог


Дмитро Воюта

Київ – 11 липня у світі відзначать Міжнародний день народонаселення. Цьогорічною темою Організація Об’єднаних Націй (ООН) визначила проблему підліткової вагітності. В Україні зі 100 вагітних підлітків народжують лише 15. Найбільшою проблемою підліткової вагітності є високий рівень хвороб та смертності через нелегальні аборти, зазначають фахівці.

Юлія завагітніла у 15 років. Батькам вона зізналась не одразу, бо боялась. Але дитину вирішила залишити. Зараз її сину Роману 9 місяців. З батьком дитини Юлія одружилася, коли їй виповнилося 16. Щоправда, через дитину вона припинила навчання.

«Так вийшло, що ми зустрічалися з моїм хлопцем три роки. Коли він дізнався про дитину, то не дуже довго роздумував, одразу запропонував одружитись. Я планувала піти навчатися, після навчання побудувати власну кар’єру і лише потім мати дітей. Але так вийшло, що з’явився Рома, і всі мої плани переключилися на Рому», – розповідає дівчина.

Юлія не бачить нічого поганого у ранній вагітності.

«На мою думку, найкращий вік для народження дитини – від 17 років. У цьому віці мати ще молода, вона може з дитиною і в пісочку погратися, і інше. Мені здається, 30% дівчат народжує у віці 16-17 років. У моєму невеличкому селі Руде Володарського району Київської області у 16 років народили 8 дівчат. І навіть у 14 років був випадок», – розповідає Юлія.

Зі 100 вагітних підлітків народжують 15 – громадська активістка

Історія Юлії лише одна із тисячі. Як повідомляє представництво Фонду Народонаселення ООН в Україні, у світі щороку 16 мільйонів дівчат у віці 15–19 років народжують дітей. І українські реалії не відрізняються від світових, каже Радіо Свобода заступник директора Інституту педіатрії, акушерства та гінекології Тетяна Татарчук. За її інформацією, щороку в Україні дівчата віком від 15 до 18 років роблять понад 3 тисячі абортів, і понад 200 абортів – ті, кому не виповнилося і 14 років.

Тетяна Татарчук переконана, що проблема вагітності у підлітків є у всьому світі, і пов’язана вона із демократизацією статевих відносин.

«Вони вважають, чим раніше вони будуть мати такий досвід, тим краще для них. І переконати їх надзвичайно важко. Немає своєрідної культури виховання статевої поведінки у родині, культури виховання відносин між чоловіком і жінкою у родині. І це не є нормою на сьогоднішній день. Набагато легше було зробити демократизацію, ніж тепер повернути молодь до нормального статевого життя», – розповідає фахівець.

Найбільшою проблемою підліткової вагітності є високий рівень хвороб та смертності через нелегальні аборти. Зі 100 вагітних підлітків народжують лише 15, 70 дівчат-підлітків переривають вагітність, а у 15 трапляються викидні, зазначає голова громадської ради при КМДА Марина Бурмака.

Дітям треба розповідати про ризики

Для попередження підліткової вагітності потрібно інформувати дітей про усі можливі ризики та наслідки, переконаний директор Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Валерій Танцюра.

«Ця робота повинна вестися ще з початкової школи, батьками, через засоби масової інформації, щоб попередити ранній вступ до статевого життя. І якщо вже статеве життя є, то хоча б попередити вагітність», – переконаний Валерій Танцюра.

Натомість Марина Бурмака впевнена, що школа сьогодні не здатна виховувати дітей .

«Школа як інститут соціалізації поступово втрачає свою вагу, яка була кілька років тому. Сьогодні телебачення, за впливом на дітей, перевищує сім’ю, школу, батьків і друзів разом взятих. У нас іде безконтрольна і абсолютно безпрецедентна маніпуляція дитячою свідомістю у напрямку сексу і насильства. Ті процеси, які сьогодні відбуваються у підлітковому середовищі, це процеси безпеки держави у цілому», – наголошує експерт.

Згідно з Сімейним кодексом, шлюбний вік в Україні для жінок та чоловіків – 18 років. Однак, за рішенням суду, одружитись може і особа, яка досягла 16-річного віку у випадку, наприклад, вагітності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG