Доступність посилання

ТОП новини

Лідерка FEMEN із України стала національним символом Франції


Лідерка FEMEN Інна Шевченко стала новим обличчям Маріанни, поштова марка. Фото з www.femen.org
Лідерка FEMEN Інна Шевченко стала новим обличчям Маріанни, поштова марка. Фото з www.femen.org
Чільна активістка суперечливого феміністського руху FEMEN із України стала новим обличчям Маріанни, популярного національного символу Франції. У вівторок по всій Франції надходить у продаж новий випуск стандартної поштової марки «Маріанна», і дівоче обличчя на ній – перш за все Інни Шевченко.

Нова марка, «Маріанна і молодь», замінить попередній випуск у всій Франції. Її перший наклад, 630 мільйонів примірників у 15 кольорах і 15 номіналах, виходить у продаж уже сьогодні.

Співавтор марки, художник Олів’є Сьяппа, відомий також як гей-активіст, у своєму твітері написав прямо: свою Маріанну він малював із різних жінок, але перш за все це Інна Шевченко, засновниця FEMEN.

Маріанна, дівчина у фригійському ковпаку, символ Французької Республіки, широко відома, зокрема, за картиною Ежена Делакруа «Свобода, що веде народ». І, за словами художника, та Маріанна з картини, дівчина з оголеними грудьми, яка з прапором у руках піднімає людей на повстання, безумовно, стала б однією з учасниць FEMEN.
Тепер щоразу, коли гомофоби, фашисти, екстремісти у Франції захочуть послати листа поштою, їм доведеться лизати FEMEN у зад
Інна Шевченко

Сама Інна Шевченко, яка у Франції отримала статус біженця, сказала Радіо Свобода, що для неї це стало сюрпризом. «Звичайно, дуже-дуже приємно таким чином увійти в історію, але найприємніше в цьому факті те, що тепер щоразу, коли гомофоби, фашисти, екстремісти у Франції захочуть послати листа поштою, їм доведеться лизати FEMEN у зад», – заявила вона.

Марку обрала молодь

Нову марку «Маріанна і молодь» урочисто представив у неділю, на Національне свято Франції 14 липня, президент Франсуа Олланд. «Я вирішив після мого обрання, що нова марка республіки матиме обличчя молоді, що її створюватиме молодь і що її обере молодь», – сказав він на церемонії.

Невідомо, чи знав Олланд, хто зображений на марці. Лише трохи більше як три тижні тому, 21 червня, він сам став об’єктом «нападу» активісток FEMEN, які вимагали від президента Франції домогтися звільнення інших активісток руху, французьких громадянок, що їх судили в Тунісі за їхню акцію в тій країні.

Зате, як стверджує співавтор марки Олів’є Сьяппа, про те, чиє на марці обличчя, знала понад тисяча учнів-старшокласників, які голосуванням обрали найкращу, на їхній погляд, марку. Адже, за ідеєю Франсуа Олланда, який оголосив молодь пріоритетом свого президентства, цього разу до обрання переможної марки вперше долучили школярів.

FEMEN не припинить своїх акцій

У Франції діяльність FEMEN так само вельми суперечлива, як і в Україні. Зокрема, нині найгучніші протести проти нової марки і заклики бойкотувати її чи й вилучити з обігу залунали з лав консервативних релігійних сил і супротивників одностатевих шлюбів – що їх, навпаки, палко підтримують і Інна Шевченко, і Олів’є Сьяппа.

А проте Шевченко наголосила, що «приємні» жести Франції – і обрання марки з її обличчям, і надання їй статусу біженця – не зменшать рішучості руху FEMEN і далі виступати зі своїми протестами в цій країні.

Як очікують, нові марки будуть в обігу у Франції наступні п’ять років. Дотепер Маріанну на них малювали з таких облич, як Бріжит Бардо, Мірей Матьє чи Катрін Денев. Іноземку як модель для цієї марки обрали вперше.

Матеріал підготували: Claire Bigg і Сергій Драчук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG