Доступність посилання

ТОП новини

Повернення молоді в село є фантастикою – Прибиткова


Київ – Сучасна українська молодь не бачить перспектив працевлаштування у селі. Так вважають і в опозиції, і у владі. І одноразові стимули, які ініціює уряд, не вплинуть на відсутність достойної заробітної плати, відповідного рівня життя та можливостей соціально-культурного розвитку в сільській місцевості.

Уряд закликає молодих спеціалістів їхати працювати у село. Їм гарантують понад 11 тисяч гривень одноразової адресної допомоги і перспективу отримання власного житла.

«Надається будинок або житлове приміщення в користування на 10 років. Якщо людина відпрацювала там 10 років, то це переходить їй у власність», – зазначає міністр соціальної політики Наталія Королевська, наголошуючи, що міністерство готове розпочати реалізацію програми уже зараз.

Утім, член парламентського комітету з питань соціальної політики, опозиціонер Андрій Павловський хоч і вітає таку ініціативу, та в успішність її реалізації не вірить.

В бюджеті на цей рік подібних витрат щодо підтримки молоді на селі ми не бачимо зовсім. Навпаки: ті, що були, суттєво скорочені
Андрій Павловський
«Під кожну програму, щоб вона стала реальністю, треба відповідне фінансове забезпечення в державному бюджеті, – каже він. – Але в бюджеті на цей рік подібних витрат щодо підтримки молоді на селі ми не бачимо зовсім. Навпаки: ті, що були, суттєво скорочені».

Тим часом колега Павловського в комітеті, регіонал Ярослав Сухий бачить проблему з реалізацією урядової програми не у виплаті соціальної допомоги, а у її розмірі. Він каже, що обіцяні 11 тисяч гривень за нинішнього рівня інфляції є надто незначною допомогою, особливо зважаючи на теперішній рівень цін на товари і послуги.

Хай повертають у села своїх мажорів з-за кордону – комуніст

Окрім того, Ярослав Сухий наголошує, що молодь у село лише грошима не повернеш. Для цього щонайменше потрібна відповідна інфраструктура у сфері дозвілля та охорони здоров’я.

В цілому ж Сухий висловив переконання, що «омолодження села» ще не означає підвищення його продуктивності праці.

За продуктивністю праці Україна дуже і дуже відстає навіть від таких країн, як Румунія чи Боснія і Герцеговина
Ярослав Сухий
«Реабілітувати село і здійснювати програми, які б підтримували село і сільське населення, означає, в першу чергу, створювати реальні робочі місця, які б мали високопродуктивний характер. І виникає питання: а село взагалі потребує сьогодні молодь, коли у нас за продуктивністю праці Україна дуже і дуже відстає навіть від таких країн, як Румунія чи Боснія і Герцеговина? Продуктивність села у нас однозначно нижча», – зауважує Ярослав Сухий.

Подібної думки і член парламентського комітету з питань молодіжної політики, комуніст Олександр Присяжнюк. При цьому він не проти, щоб урядовці на прикладі власних дітей показували, як має працювати система.

Нехай би вони почали зі своїх дітей-мажорів, які навчаються в Лондоні, у США
Олександр Присяжнюк
«Нехай би вони почали зі своїх дітей-мажорів, які навчаються в Лондоні, у США, в інших країнах. Нехай вони їх звідти повертають із елітних навчальних закладів, показують, як це має працювати», – каже він.

40 відсотків безробітних – молодь

А провідний експерт Інституту соціології НАН України Ірина Прибиткова вважає повернення молоді в село за сьогоднішніх умов є просто фантастикою.

В селі немає робочих місць. Звідки ця молодь буде їхати? З міста? З іншої країни?
Ірина Прибиткова
«По-перше, в селі немає робочих місць. Звідки ця молодь буде їхати? З міста? З іншої країни? У мене немає даних про те, що якась наша українська молодь хоче поїхати з міста в село», – говорить Прибиткова.

Наразі ж в Україні 40 відсотків безробітних є саме молоддю до 35 років. Як стверджують експерти, за грамотної державної політики частина з них могла б знайти собі робочі місця саме в селах.
XS
SM
MD
LG