Доступність посилання

ТОП новини

Мистецький арсенал: художники vs чиновники


Останнє фото знищеної в Мистецькому арсеналі картини, Київ, 24 липня 2013 року, фото з Facebook Володимира Кузнєцова
Останнє фото знищеної в Мистецькому арсеналі картини, Київ, 24 липня 2013 року, фото з Facebook Володимира Кузнєцова
Київ – Напередодні відкриття виставки «Велике і величне» у Мистецькому арсеналі його директор Наталія Заболотна власноруч знищила один із експонатів. За її словами, робота сучасного художника Володимира Кузнєцова не відповідала концепції виставки. Художники кваліфікують це як акт цензури. Двоє співробітників Арсеналу подали заяви про звільнення. У Міністерстві культури коментувати ситуацію відмовляються.

Володимир Кузнєцов – учасник української художньої групи Р.Е.П. На його картині «Коліївщина: Страшний суд», оригінал якої тепер можна побачити хіба що на фотографіях у соцмережах, чорнобильський реактор, зґвалтована у Врадіївці дівчина, брехливі судді та продажні священики.

Цю роботу, розміром 11 на 5 метрів, яка мала бути частиною виставки «Велике і Величне», директор Мистецького арсеналу Наталія Заболотна у четвер ввечері зафарбувала у чорний колір. Вона назвала це своїм власним перформансом і пояснила, що художник відійшов від концепції, узгодженої з кураторами. В коментарі для видання «Лівий берег» Наталія Заболотна наголосила: «Виставка «Велике і Величне» має викликати гордість за державу, в якій ми живемо. Не можна лаяти батьківщину, так само, як не можна лаяти матір. Усе сказане проти батьківщини я вважаю аморальним».

В Арсеналі є певна ієрархія, а я виступив проти неї – художник

Сам Володимир Кузнєцов сказав Радіо Свобода, що керівництво Арсеналу бачило його роботи із циклу «Коліївщина» ще на виставці в центрі сучасного мистецтва «Замок Уяздовський», що у Варшаві. Ці роботи зацікавили кураторів, і вони запропонували зробити щось подібне до виставки «Велике і Величне». Художник працював над картиною п’ять днів, а в четвер з’ясувалося, що роботу зняли з експозиції. «Я домовився, що прийду в четвер і ввечері допишу роботу. Я прийшов в Арсенал вдень, і мене не пустили всередину. Я навіть не знав спершу, що роботу зафарбували», – розповідає Володимир Кузнєцов.

Ніхто не має права знищувати чужу роботу
Володимир Кузнєцов
Виставку, присвячену 1025-річчю Хрещення Русі, відкривав Віктор Янукович. Художник припускає, що саме його візит став причиною знищення картини. Жест Наталії Заболотної він, утім, пояснити не може. «Ніхто не має права знищувати чужу роботу, тим паче, самовільно. Мабуть, в Арсеналі є певна ієрархія, а саме проти ієрархії – владної і релігійної – спрямована ця робота», – каже він.

Окрім цього, стало відомо, що ще одну картину – «Коктейль Молотова» Василя Цаголова – було знято з виставки. А Наталія Заболотна публічно перепросила у всіх, кого образило її рішення.

«Уся ця ситуація – не від хорошого життя» – куратор

На знак протесту заяви про звільнення подали двоє співробітників Мистецького арсеналу: шеф-редактор журналу Art Ukraine Катерина Стукалова та куратор Олександр Соловйов. У розмові з Радіо Свобода Соловйов сказав, що диктату як такого в Арсеналі ніколи не було. Однак у чиновників одне розуміння центру сучасного мистецтва, а в художників – зовсім інше, пояснює куратор.

Це самоцензура. У роботі Кузнєцова нічого страшнішого за наше життя я не бачу
Олександр Соловйов
«Це не цензура, а наступна межа – самоцензура. Але уся ця ситуація – не від хорошого життя. Для того, щоб Арсенал став інституцією, Заболотна зробила дуже багато. Це така ситуація, коли ні війни, ні миру. Є фінансування – йде будівництво. Немає фінансування – немає будівництва. Але жити якось треба! Попереднє керівництво нічого й не робило. Тому саме ця ситуація і визначила мій вибір. У роботі Кузнєцова нічого страшнішого за наше життя я не бачу», – каже він.

За словами Соловйова, ця ситуація ставить під сумнів багато запланованих в Мистецькому арсеналі заходів, зокрема, Міжнародну бієнале сучасного мистецтва, що минулого року вперше відбулася в Києві.

Вчинок Заболотної – це акт цензури – активіст

Інші художники групи Р.Е.П. раніше відмовилися брати участь у виставці «Велике і величне». Вони приєднались до інших активістів акції проти святкування річниці Хрещення Русі, що відбулася під Мистецьким арсеналом.

Журналіст та громадський діяч Володимир Задирака, організатор акції, вважає, що вчинок Наталії Заболотної – це акт цензури.

Заболотна фактично довела, що в державі існує ідеологія, і що вона готова її реалізовувати.
Володимир Задирака
«Коли вона називає це власним перформансом, це свідчить про те, що вона не дуже добре розуміє, яким чином функціонує сучасне мистецтво. Заболотна фактично довела, що в державі існує ідеологія, і що вона готова власними силами, фізично, її реалізовувати», – сказав Радіо Свобода Володимир Задирака.

В Міністерстві культури заявляють про непричетність до ситуації. «Конфлікт у Мистецькому арсеналі напередодні відкриття виставки «Велике і Величне» має суто творчий характер», – мовиться у заяві.

Відкриття виставки «Велике і величне» в Мистецькому арсеналі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG