Доступність посилання

ТОП новини

У Єревані тривають протести проти подорожчання вартості проїзду


Молодь пікетує будівлю мерії, Єреван, 26 липня 2013
Молодь пікетує будівлю мерії, Єреван, 26 липня 2013
Звільнити чиновників, відповідальних за подорожчання проїзду у громадському транспорті, вимагають учасники протестів у столиці Вірменії. Міська рада Єревана вже зупинила дію постанови про підвищення тарифів і запросила активістів до переговорів. Однак протестувальники відмовилися і наполягають на анулюванні постанови, виплаті компенсацій та покаранні «винних».

Шостий день у столиці Вірменії триває пікетування міської ради, викликане подорожчанням на 50% проїзду у міському транспорті: зі 100 драмів (майже 2 гривні) до 150 (майже 3 гривні). Активісти передали міським чиновникам свої вимоги, серед яких, зокрема, є пункт про звільнення начальника транспортного відділу муніципалітету й керівника компанії «Єревантранс».

Учасники руху проти підвищення плати за проїзд також вимагають не просто тимчасово зупинити дію постанови про підвищення тарифів, що міська рада вже зробила 25 липня, а зовсім анулювати рішення. Вони також хочуть, щоб міська влада відшкодували збитки, яких зазнали громадяни, коли упродовж п’яти-шести днів були змушені платити більше. Для цього активісти пропонують міськраді Єревана знизити вартість проїзду протягом відповідної кількості днів.

Чиновники запрошують активістів на переговори

У мерії Єревана такі вимоги називають необґрунтованими й запрошують пікетників до переговорів, наголошуючи на тому, що рішення про підвищення тарифів вони ухвалили під тиском зовнішнього фактора, а саме – через підвищення ціни російського газу.

«Надане – не пропозиції, як вони заявляють, а вимоги. Там указані 10 пунктів, кожний із яких необхідно ретельно вивчити. Коли ми їх вивчимо, тоді надамо відповідь. Я спробував зустрітися з ними за круглим столом у цивілізованих умовах, вони відмовилися. У них є вимога, і вони кажуть: «...після виконання нашої вимоги». Але має бути обґрунтування цих вимог. Ми не зобов’язані щось виконувати, якщо це просто вимога», – сказав вірменській службі Радіо Свобода секретар адміністрації мерії Єревана Сергій Макарян.

Представники Ради старійшин від правлячої Республіканської партії Вірменії, з одного боку, вітають активність молоді, а з іншого – спонукають пікетників піти на перемови з міською адміністрацією: мовляв, не можна вирішувати питання за допомогою мітингів.

Активісти хочуть добитися «прецеденту покарання чиновника»

Тим часом, молоді люди, які проводять акцію протесту перед будівлею мерії у Єревані, заявляють про рішучі наміри добитися виконання вимог, а діалог з мерією вважають неприйнятним, поки не будуть звільнені корумповані, на їхню думку, чиновники.

«Я переконана у своїх діях і рішуче піду до кінця, щоб ці два чиновники пішли у відставку. Я хочу, щоб у Вірменії ми нарешті домоглися прецеденту, коли чиновник за ухвалення незаконних рішень, за образи й нецензурну лайку на адресу громадян, за свою кримінальну поведінку поніс відповідальність, щоб чиновники, які отримують платню з наших податків, були звільнені саме під тиском громадськості», – каже активістка Рузанна Григорян.

Тим часом, на газоні перед будівлею мерії з’явилися призначені для дітей надувні качки та лебеді. У такий спосіб учасники акції відреагували на постійне поливання їх водою зі зрошувальної системи мерії.

Активісти почали агітувати єреванців боротися за свої права ще 20 липня, коли офіційно набула чинності постанова про підвищення тарифів.

Це вже другий великий протест у столиці Вірменії проти подорожчання вартості проїзду. У 2005 році спроба влади підвищити тарифи провалилася через масові протести громадян.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG