Доступність посилання

ТОП новини

Друзі померлого Гройсмана: його цькувала влада


Дмитро Гройсман, Київ, січень 2011 року
Дмитро Гройсман, Київ, січень 2011 року
П’ятого серпня в Києві помер правозахисник, один з ініціаторів скасування смертної кари в Україні, очільник Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман. Йому був 41 рік. Попередній діагноз лікарів – серцевий напад. Друзі та близькі Дмитра кажуть про те, що він мав вроджену ваду серця, тож міг померти будь-якої миті. Натомість частина його колег зазначають, що до смерті правозахисника так чи інакше спричинилося цькування його в рамках кримінальної справи про нібито поширення порнографії.

Перше повідомлення про смерть Дмитра Гройсмана з’явилося на його сторінці у Facebook. Там ідеться про те, що правозахисник помер внаслідок серцевого нападу ввечері в понеділок, 5 серпня у Києві.

Протягом останніх трьох років його переслідували за звинуваченнями у поширенні порнографії. Сам Гройсман назвав в одному з ефірів Радіо Свобода найбільш імовірні причини такого переслідування.

«Справжнім мотивом притягнення мене до кримінальної відповідальності було бажання наших так званих правоохоронних органів – міліції та СБУ – отримати безперешкодний доступ до матеріалів Вінницької правозахисної групи, які вони конфіскували і які стосувалися біженців та шукачів притулку», – розповів тоді правозахисник.

«Біда могла статися будь-якої миті» – друзі

Наступне, 73-тє, засідання в цій справі було призначене на 7 серпня.

Друг Гройсмана Олександр Човган навів у соцмережах подробиці смерті правозахисника.

«Він поїхав до Києва (5 серпня) о 8:15 потягом. Після 11-ї ранку з ним уже ні в кого не було зв’язку, – пише Човган. – Є інформація, що він помер близько 16:00-17:00 того ж дня», – написав Човган. Із посиланням на дружину Дмитра він наголошує, що в Гройсмана була вроджена вада серця і біда могла статися будь-якої миті».

Про те, що Дмитро Гройсман мав серйозну хворобу серця, яка загрожує його життю, він сам написав у своєму Живому журналі ще в 2009 році.

Захист Гройсмана вимагає йому виправдання, хай навіть посмертно

Справа Гройсмана за звинуваченням у поширенні порнографії не можна закривати, вважають його друзі та сторона захисту. Завтра, 7 серпня, вони мають намір відстояти свою позицію у міському суді Вінниці.

Ми – адвокати, родичі, друзі – впевнені, що справа проти Дмитра сфальшована
«Всі ми – адвокати, родичі, друзі – впевнені, що справа проти Дмитра сфальшована. І під час останніх засідань було зрозуміло, що прокуратурі нікуди подітися – ми всі очікували, що вирок буде виправдувальним. Нині прокуратура намагатиметься закрити справу через смерть обвинуваченого – ми не маємо права цього допустити», – наголошують вони.

Позиція захисту – суд має підтвердити невинуватість правозахисника у цій справі, хай навіть посмертно.

Не виключено, що проблеми з серцем Дмитра Гройсмана загострилися через постійні слідчі дії та судові засідання у його справі. Смерть Дмитра є прямим наслідком того, що чинна влада цькувала його, вважає історик і політолог Сергій Грабовський.

Його цькували за допомогою абсурдного кримінального переслідування
Сергій Грабовський
«Не хочу тут вживати слова «знищили». Його цькували за допомогою абсурдного кримінального переслідування (нібито за поширення порнографії), початого у 2010 році, – наголошує Грабовський. – Це все не давало йому спокою ні на роботі, ні вдома. Надто вже він заважав владі своїми правозахисними акціями. Дмитро Гройсман пішов на пряме порушення законодавства: він організував фільмування на мобільні телефони тортур у міліції. Він говорив: якщо є неправедний закон, я не буду його виконувати».

За словами Сергія Грабовського, у Гройсмана були вороги в силових структурах, і саме вони, вважає політолог, ініціювали його цькування після зміни влади в Україні.

Гройсман координував скасування смертної кари в Україні – Діденко

Дмитро Гройсман спричинив революційні зміни щодо захисту прав людини в Україні, наголосив у розмові з Радіо Свобода його колега, правозахисник Андрій Діденко.

Саме завдяки його зусиллям в Україні припинилися страти, санкціоновані державою
Андрій Діденко
«Я був знайомий з ним дуже давно. Часто звертався до нього по допомогу, радився щодо правозахисної діяльності. Інформація про його смерть мене приголомшила, Дмитро Гройсман зробив ключовий внесок у скасування смертної кари в Україні. Саме завдяки його зусиллям в Україні припинилися страти, санкціоновані державою. Було понад 70 засідань у ганебній «порнографічній справі», було вилучення в нього носіїв інформації щодо біженців, яку захищає своїм мандатом ООН. Через усе це його серце перестало битися», – сказав Андрій Діденко.

Дмитро Гройсман – довголітній автор Радіо Свобода, певний час був його вінницьким кореспондентом. Незадовго до смерті він планував втілити авторський проект на Радіо Свобода «Тиждень з Єврофемідою», в якому збирався готувати огляд найцікавіших для пересічних українців справ у Європейському суді з прав людини.



Практично всі документи про біженців та шукачів притулку понад два роки тому були конфісковані у Вінницької правозахисної групи українськими правоохоронними органами. Замовником цієї справи преса називала співробітників вінницької міліції, яких клієнти Дмитра – сомалійські біженці – звинувачували у пограбуваннях, тортурах і знущаннях. Крім того, стверджувалося, що репресії проти правозахисника почалися після оприлюднення ним схеми нелегального транспортування мігрантів під прикриттям одного з місцевих генералів СБУ.

За судовим процесом над Гройсманом пильно стежили як українські, так і міжнародні правозахисні організації. Amnesty International неодноразово закликала владу України до зняття сфабрикованих звинувачень у справі правозахисника. На його захист в останні місяці часто проводили акції громадські активісти та журналісти.

Дмитро Гройсман народився в 1972 році у Вінниці. За освітою – лікар-патологоанатом і правознавець. У 1993-му він став одним із засновників вінницького представництва Amnesty International, а з 1994 по 2000 роки був координатором національної кампанії щодо скасування смертної кари на Україні. У 1998 році Гройсман створив і очолив організацію із захисту прав людини «Вінницька правозахисна група». У 2009 році увійшов до списку «Топ-100 найвпливовіших українців» за версією журналу «Кореспондент» як захисник засуджених та жертв міліцейського свавілля.


23.10.2012
Чи можна довести фальсифікації на виборах?

ЗМІ пишуть про порушення перед виборами, громадські активісти їх фіксують, але відповідальні органи не проводять належного розслідування – Гройсман далі
25.04.2012
Щоб реформувати СБУ, її треба розпустити – Гройсман

Верховна Рада міркуватиме – як реформувати СБУ? далі
09.12.2011
Суди у СІЗО – звична практика?

Микола Сірий, адвокат Юлії Тимошенко; Дмитро Гройсман, правозахисник далі

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG