Доступність посилання

ТОП новини

На 5,5 тисяч гривень подорожчають не тільки іномарки?


Київ – Платити більше на 5 із половиною тисяч гривень (як мінімум) за імпортний автомобіль з 1 вересня українці все ж будуть. Попри те, що президент Янукович доручив внести зміни до відповідного закону, відтерміновувати набуття ним чинності не стануть. Про це заявляють провладні парламентарії. В опозиції ж наголошують: якщо українська влада не узгодить це питання із СОТ, очікувати зустрічних заходів, які вдарять по українській промисловості, варто вже найближчим часом.

Ціни на імпортні автомобілі зростуть вдруге за останні півроку. З 13 квітня було запроваджене спеціальне мито на імпортні автівки з бензиновими двигунами. В результаті, машини із об’ємом двигуна до 2,2 літра подорожчали на 13 відсотків.

З 1 вересня набуває чинності закон про утилізаційний збір. Згідно із нинішньою редакцією цього документа, у вартість імпортних автівок закладаються витрати на їхню утилізацію. Це означає подорожчання іномарки з літровим об’ємом двигуна на 5500 гривень, з двигуном 1,5 літра – на 8400 гривень, 2 літри – на 16800 гривень. Цей закон, одначе, не запроваджує збір із автомобілів, складених в Україні.

У Європейському союзі заявили, що цей документ може серйозно вплинути на двосторонні економічні відносини між Києвом та Брюсселем, оскільки левова частка імпорту автомобілів в Україну припадає саме на ЄС. Євросоюз закликав українського президента ветувати цей документ. Але Віктор Янукович цей закон таки підписав. Щоправда, він дав невідкладне доручення урядові прибрати диференціацію збору залежно від об’єму двигуна, а також виключити із закону моменти, які не відповідають вимогам СОТ.

Автоімпортери висловлювали сподівання, що, зважаючи на це, закон буде відтермінований до ухвалення змін. Але, як заявив Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах, як і передбачалося, цей документ запрацює першого дня осені, а згодом до нього будуть внесені зміни.

Закон введено у дію підписом президента. Його доручення урядові не зупиняє дії закону
Анатолій Кінах
«Безумовно, систему потрібно удосконалювати, але закон введено у дію підписом президента. Його доручення урядові не зупиняє дії закону, – наголошує Кінах. – Закон має вищу силу і буде працювати. Уряд повинен у рамках діалогу з бізнесом, як з імпортерами, так і з виробниками, формувати умови рівноправної конкуренції».

Українські авто теж подорожчають?

Що ж до вимог ЄС, то, як повідомив Радіо Свобода голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко, йдеться про забезпечення рівних умов. Тобто, утилізаційний збір має бути запроваджений не тільки для імпортних, але й для українських автомобілів. Також має бути скасована диференціація нарахування збору.

Для автомобіля 3,5 літра ця ставка вже становить 30250 гривень, для вживаного автомобіля – 60500 гривень
Олег Назаренко
«У законі, який ухвалила Верховна Рада, сказано, що базова ставка збору на утилізацію 5,5 тисяч гривень. Далі йдуть коефіцієнти у бік підвищення. Для автомобіля 3,5 літри ця ставка вже становить 30250 гривень, для вживаного автомобіля – 60500 гривень. Це абсолютно не зрозуміло з точки зору логіки, тому що, якщо якісь кошти потрібно потратити на утилізацію автомобіля, це абсолютно не залежить від об’єму двигуна», – зазначає Назаренко.

Також президент доручив урядові розглянути можливість компенсації за зданий на утилізацію автомобіль.

ЄС запровадить зустрічні заходи?

Наразі головним питанням для української влади є порозумітися з СОТ у цьому питанні, каже Радіо Свобода заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. Якщо ж цього не станеться, Києву варто очікувати зустрічних заходів.

Це гра на межі леза. Зараз будуть введені такі ж обмеження щодо українського зерна, українського металургійного комплексу, хімпрому
Сергій Соболєв
«Там фактично є різні правила гри для тих, хто є імпортерами, і для тих, хто є виробниками в Україні, – пояснює Соболєв. – Якщо ви купуєте автомобіль іноземного виробництва, ви зобов’язані платити утилізаційний збір і всі інші речі. Якщо ж ви купуєте автомобіль власного виробництва, то ви все це не сплачуєте. Це гра на межі леза. Можливо, ми виграємо у якійсь галузі, а програємо у десятках інших. Наприклад, у тому ж сільському господарстві. Зараз будуть введені такі ж обмеження щодо українського зерна, українського металургійного комплексу, хімпрому».

Ухвалення закону про утилізаційний збір деякі експерти називали лобізмом інтересів власників ЗАЗу та черкаського заводу «Богдан». Представники ж влади говорять лише про бажання гарантувати екологічну безпеку.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG