Доступність посилання

ТОП новини

Під Кабмін ідуть з баняками


Назарій Заноз

Київ – У вівторок об 11 годині під Кабінет міністрів України жителі багатоквартирних будинків з усього Києва принесуть баняки, які наповнять водою. Акція, організована ініціативою «Воля», називатиметься «З пустого в порожнє». Підставою для акції є те, що мешканцям будинків, які об’єднані в ОСББ та ЖБК, нараховують за гарячу воду та опалення подвійні тарифи. Як стверджують ініціатори мітингу, «Київенерго» та «Київводоканал» доводять людей до банкрутства і вирішити проблему людей може лише уряд. Натомість у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, кажуть, що мітингувальники помилися із вибором місця для акції протесту.

Мітингувальники вимагатимуть, щоб з ними зустрівся прем’єр-міністр Микола Азарова, який разом із їхніми представниками мав би перевірити чесність тарифів на опалення, водопостачання та каналізацію. Також голова уряду, на вимогу протестувальників, повинен зобов’язати «Київенерго» та «Київводоканал» укласти прямі договори з мешканцями на надання чітко визначених комунальних послуг за справедливими цінами.

До цього переліку Олена Подобєд-Франківська, представниця ініціативи «Воля», яка допомагає провести мітинг, додає ще й неврегульованість питання, якою одиницею виміру мають рахувати гарячу воду – в калоріях чи кілоджоулях. Через усе це, за словами Подобєд-Франківської, люди роками переплачують за подвійним тарифом. Крім того, їм нараховують ще штрафи. Така ситуація викликає обурення в киян, адже приводить їх до банкрутства.

Це мусить зробити пан Азаров, який зобов’яже «Київенерго» та «Київводоканал» до прямих договорів. У прямому договорі буде зафіксована плата і був би зафіксований постачальник
Олена Подобєд-Франківська
З тієї причини, що ні «Київенерго, ні «Київводоканал» не хочуть брати на себе відповідальність за те, що вони є постачальником послуг і вода є на їхньому балансі, дане питання може вирішити лише уряд. «Це мусить зробити пан Азаров, який зобов’яже «Київенерго» та «Київводоканал» до цих прямих договорів. У прямому договорі буде зафіксована плата і був би зафіксований постачальник, тобто фактично гарячу воду закріпили б за кимось», – каже Подобєд-Франківська.

Мітингувальникам радять іти не під уряд, а під КМДА

Ці питання належать до компетенції Київської міської державної адміністрації, а не Кабінету Міністрів, вважає Сергій Ласіков, член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.

Питаннями одиниці вимірювання і прямих договорів має займатися КМДА, а не уряд, адже все, що стосується послуг усередині будинку, належить до компетенції Київської міської адміністрації та підпорядкованих їй ЖЕКів.

Те, що стосується одиниці виміру гарячої води – там потрібні лічильники, які були б пристосовані, щоб в кілоджоулях рахувати та кілокалоріях
Сергій Ласіков
«Те, що стосується одиниці виміру гарячої води, там потрібні лічильники, які були б пристосовані, щоб у кілоджоулях рахувати та кілокалоріях. На сьогоднішній день є нормативні документи, які регулюють, якої температури повинна бути гаряча вода, якщо вона потрапляє до будинків. І все це в компетенції КМДА, яка через свої ЖЕКи регулює це питання», – сказав Сергій Ласіков у коментарі Радіо Свобода.

Протестують у правильному місці, але з другорядних питань

Голова громадської організації «Ефективний власник», юрист Тетяна Монтян вважає, що вимоги щодо прямих договір є неправильними. Це пов’язане з тим, що внутрішньобудинкові комунікації є спільною власністю. ОСББшники не хочуть самі розбиратися із боржниками і хочуть перевісити свої проблеми на монополістів. За її словами, питання вимірювання води в їхньому ОСББ вирішене завдяки тому, що в будинку є пункт безпосереднього індивідуального теплопостачання, що дозволяє підігрівати воду безпосередньо в будинку. А в багатьох будівлях такої можливості немає.

Винним у проблемах мешканців будинків у власності ОСББ юрист вважає уряд, а саме Міністерство регіонального розвитку та Міністерство юстиції. Перші оприлюднили узгоджений законопроект про особливості права власності в багатоквартирному будинку, який повністю знищить житловий план. Правда про це питання мовчать навіть ОСББшники.

Питання подвійних тарифів та прямих договорів повністю пов’язані з тим, що Мін’юст нічого не робить
Тетяна Монтян
«Питання подвійних тарифів та прямих договорів повністю пов’язані з тим, що Мін’юст нічого не робить. У зв’язку з тим, що не формалізовані багатоквартирні будинки, як цілісні майнові комплекси, не визначені майнові права на багатоквартирні будинки, і виникають усі ці проблеми. Так що питання тут навіть не до Мінрегіонбуду, а до Мін’юсту», – каже Тетяна Монтян.

Першочерговими питаннями, які потрібно вирішити, вона називає внесення змін до Цивільного кодексу та до Закону «Про реєстрацію майна та майнових прав».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG