Доступність посилання

ТОП новини

Рухом FEMEN насправді керує чоловік (європейська преса)


Найголовнішими проблемами України є закритість для іноземних інвестицій та корупція. Про це пише британське видання heraldonline, підсумовуючи дискусії Міжнародного економічного форуму в польському місті Криниця. Про перспективи і ризики України в енергетичній сфері розмірковують автори іспанського англомовного часопису Eurasia Review. А британське ділове видання The Independent розповідає про документальний фільм, який доводить: насправді рух Femen заснував чоловік, який і керує топлес-активістками.

Про 23-й Міжнародний економічний форум, який відбувається з 3 по 5 вересня в польському місті Криниця, йдеться у статті на сайті Heraldonline.com. Під час обговорень міжнародні експерти дійшли висновку, що найбільшими проблемами України, «яка наразі намагається впоратися з вимогами Європейського союзу», є закритість для приватних іноземних інвестицій і корупція.

А виконавчий директор Ділової ради Україна-ЄС Джеймс Вілсон, посилаючись на нещодавно опубліковану доповідь Міжнародної організації спостережень за виборами CIS-EMO, наголосив на навмисному блокуванні змін до виборчого законодавства України. Таке блокування може лише ускладнити ситуацію, яка виникла в результаті величезної кількості невдач і помилок влади після парламентських виборів у жовтні 2012 року, наголошується у статті.

Ситуація в енергетичній сфері України суттєво гальмує її економічний і політичний розвиток. Про це пише часопис Eurasia Review. Водночас, як стверджують автори статті, в Києва є можливість скоротити споживання енергії і стати менш залежним від Росії.

Україна має запаси сланцевого газу і, згідно зі звітом міжнародної консалтингової компанії A.T. Kearney, Україна в найближчому майбутньому стане у сланцевих технологіях регіональним лідером. Головне, зазначається в публікації, щоб Україна не повторила помилок Польщі, де перші перспективні кроки паралізували подальші помилки влади.

Ставка на скраплений газ також може стати життєздатним варіантом для України. У випадку успішної реалізації проекту побудови LNG-термінала в Чорному морі, Україна може стати більш важливою транзитною країною. Водночас, перешкодою на шляху Києва до енергетичної незалежності експерти називають можливе небажання Туреччини надати дозвіл на проходження суден зі скрапленим газом через протоку Босфор.

Новий документальний фільм, який поза конкурсною програмою показують на міжнародному кінофестивалі у Венеції, викриває справжнього керівника українського руху FEMEN, пише The Independent. У стрічці йдеться про те, що насправді рух FEMEN заснував чоловік, який і керує топлес-активістками.

Режисер фільму «Україна не бордель» Кітті Ґрін розповідає про Віктора Святського, досі відомого як консультанта групи. «Це його рух і він підібрав дівчат. Він підібрав красивих дівчаток, тому що з найкрасивішими дівчатами легше потрапити на головні сторінки преси, і таким чином можна продати бренд», – зазначає Ґрін.

У документальній стрічці стверджується, що саме Святський послав FEMEN на одну з найстрашніших «місій» у Білорусь, де співробітники спецслужб вивезли їх у ліс, знущалися над ними, погрожували вбити, після чого обстригли дівчатам волосся і кинули голими в лісі. За словами Ґрін, яка прожила з активістками майже рік і також їздила з ними в Білорусь, лише поступово їй стало зрозуміло, що саме Святський смикає за ниточки.

«Він абсолютно жахливо поводиться з дівчатами, але він – це FEMEN», – упевнена режисер.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG