Доступність посилання

ТОП новини

Рада направила в КСУ законопроект про посилення гарантій незалежності суддів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Верховна Рада України направила до Конституційного суду євроінтеграційний президентський проект закону про внесення змін до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів.

За внесення цього законопроекту до порядку денного сесії та направлення до КСУ для отримання висновку проголосували 377 народних депутатів із 406, зареєстрованих у сесійній залі.

Верховна Рада просить суд визнати розгляд цього законопроекту невідкладним.

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, посилення гарантій незалежності суддів є ключовим питанням конституційної реформи правосуддя, і їхнє існування необхідно забезпечити як при призначенні й звільненні судді з посади, так і в ході здійснення ним своєї діяльності.

Так, законопроектом пропонується внести зміни до Конституції України, зокрема, до частини третьої статті 55, якими передбачити право кожної особи на справедливий і гласний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і неупередженим судом, утвореним законом.

Змінами до статті 85 та 125 передбачається закріпити, що визначення мережі судів, їхнє утворення, реорганізація і ліквідація здійснюється шляхом ухвалення закону.

«Призначення на посаду судді суду загальної юрисдикції здійснюється безстроково президентом України на підставі й відповідно до подання Вищої ради юстиції», – сказано в документі.

Документ встановлює, що Вища рада юстиції за пропозицією Вищої кваліфікаційної комісії суддів буде вирішувати питання про надання згоди на притягнення судді до кримінальної відповідальності.

Закон визначає, що призначати суддів необхідно при досягненні кандидатом 30-річного віку (раніше – з 25) і до 70 років (раніше – до 65).

Крім того, передбачається скасувати 5-річний термін призначення генерального прокурора.

Раніше Європейська комісія «За демократію через право» («Венеціанська комісія») рекомендувала Україні внести зміни до Конституції і законодавства з метою посилення принципу незалежності суддів.

Сьогодні Верховна Рада розглядає законопроекти, необхідні для підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Парламентарі ухвалили закон, який поліпшує умови для в’язнів, за основу взяли законопроект про митний тариф. Водночас депутати перенесли розгляд євроінтеграційного законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо виконання судових рішень. Цей документ вони мають розглянути після перерви, яка зараз триває в парламенті.
XS
SM
MD
LG