Доступність посилання

ТОП новини

Кому потрібен голос «символу опозиції» Тимошенко?


Київ – Ув’язнена Юлія Тимошенко заговорила вперше за більш ніж рік медійного мовчання. Деякі політологи називають її інтерв’ю «Українській правді» спробою нагадати про себе перед Вільнюським самітом, коли виявилось, що угода про асоціацію може бути підписана і за умови, якщо екс-прем’єр-міністр залишиться за ґратами. Інші переконують, що «символ опозиції» може знову стати її лідером. Після того, як «піде Янукович».

Перебування Юлії Тимошенко за ґратами стає однією з основних інтриг напередодні саміту у Вільнюсі, вважає політолог Сергій Таран. На його думку, з медійного середовища «тема Тимошенко» не зникала, незважаючи на відсутність її розлогих інтерв’ю у пресі. Але дізнатися позицію екс-прем’єра цікаво саме тепер, коли стали говорити, що угода про асоціацію може бути підписана попри її ув’язнення, зауважує політолог. Проте, за словами Сергія Тарана, нині будь-яких реальних важелів впливу у неї немає, але вони можуть з’явитися після виборів, якщо опозиція діятиме злагоджено.

Вона є швидше не лідером, а символом опозиції, який показує те, що щось у цій країні негаразд
Сергій Таран
«Вона є, швидше, не лідером, а символом опозиції, який показує те, що щось у цій країні негаразд. Я думаю, що якби так сталося, що Тимошенко не опинилася у в’язниці, як це не парадоксально, як політику, їй було б важче. Їй би згадували, що вона була на посаді прем’єр-міністра, і так сталося, що саме тоді почалася світова економічна криза», – зауважує Таран.

«Вона залишає себе у дні вчорашньому…»

В опозиції сьогодні виокремилися нові лідери, яким не вигідне повернення Тимошенко, тому її інтерв’ю – спроба якщо не виправдатись, то просто нагадати про себе, вважає політолог Кость Бондаренко. За його словами, нічого нового в інтерв’ю екс-прем’єра він не знайшов.

Вона не може бути політиком дня завтрашнього, бо у її зверненнях відсутній вектор на день завтрашній
Кость Бондаренко
«13%, які їй дають соціологи, – це її реальний рейтинг і показник її реального впливу на політику. Вона не може з юридичної точки зору вважатися кандидатом на виборах 2015 року, і тому не цікава як кандидат у президенти, вона не може бути однозначним лідером опозиції, бо опозиція не є єдиною, і там з’явилися нові лідери, – говорить політолог. – І вона не може бути політиком дня завтрашнього, бо у її зверненнях відсутній вектор на день завтрашній. Вона говорить про день учорашній, а це означає, що вона залишає себе у дні вчорашньому. Сама. Свідомо».

Колишня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила в інтерв’ю «Українській правді», що згодна бути «прапором опозиції», вважає протистояння з Росією наступним кроком до української економічної незалежності і закликає колег-однопартійців не шукати єдиного кандидата на президента.

Економічний конфлікт із Росією, про який згадує Тимошенко, вигідний чинному президентові, оскільки під час зовнішніх протистоянь електорат гуртується навколо лідера держави, однак зараз незрозуміло: регіоналам вдасться розіграти цю карту або Януковичу доведеться піти, вважає Сергій Таран. Хоча заважує: замість того, щоб дискутувати навколо персоналій, опозиції було б варто виробити єдиний план дій «після Януковича», на який міг би орієнтуватися виборець.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG