Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Польща домовилися розширити і поглибити співпрацю на шляху євроінтеграції


Віктор Янукович (л) і Броніслав Коморовський (п), архівне фото
Віктор Янукович (л) і Броніслав Коморовський (п), архівне фото
Президент України Віктор Янукович, який прибув із візитом до Польщі, і його польський колега Броніслав Коморовський підписали сьогодні на зустрічі у Кракові програму українсько-польської співпраці на 2013–2015 роки. Ця програма передбачає посилення взаємодії двох країн, зокрема в контексті підготовки до саміту програми ЄС «Східне партнерство» в листопаді у Вільнюсі, де, як сподіваються, буде підписана угода про асоціацію України і Євросоюзу.

Програма визначає розвиток політичного діалогу України і Польщі, розвиток співпраці в таких сферах, як торгово-економічна та інвестиційна діяльність, безпека і оборона, енергетична безпека, прикордонна та міжрегіональна співпраця, сільське господарство, культура, освіта, міжлюдські стосунки.

Після зустрічі з Коморовським Янукович заявив, що обидві країни також «не ховаються» від вирішення «суперечливих питань, що виникли під час трагічних подій Другої світової війни», і разом шукають шляхів примирення, бо «іншого не може бути».

За його словами, дві країни мають намір розвивати, серед іншого, прикордонну співпрацю, і наступна зустріч двох президентів відбудеться, можливо, вже у грудні на новому прикордонному переході.

Янукович також звернув увагу, що останніми роками, незважаючи на часи кризи, товарообіг між країнами зростає щороку на 3–4 відсотки.

Президент України перебуває сьогодні в Польщі з робочим візитом, у перебігу якого він також має взяти участь у чотиристоронній зустрічі у Кракові з президентами Польщі Броніславом Коморовським, Німеччини Йоахімом Ґауком та Італії Джорджо Наполітано.
XS
SM
MD
LG