Доступність посилання

ТОП новини

Інцидент у Росії: чи здасться без бою «Океан Ельзи»?


Київ – Нового розвитку набуває історія з оштрафуванням українського гурту «Океан Ельзи» в Саратові 2 листопада. Інформація про цей факт наразі відсутня на сайті управління Федеральної міграційної служби в Саратовській області. Саме з повідомлення цієї служби, оприлюдненого на її сайті, журналісти дізналися про те, що трапилося: місцеві правоохоронці оштрафували музикантів «Океану Ельзи» за незаконну трудову діяльність. Подібне з відомими українськими музикантами трапилося вперше. Російські чиновники посилаються на рівність усіх перед законом, незалежно від слави й глядацької любові. Сам Святослав Вакарчук поки що від коментарів утримується. Тим часом керівник управління з гуманітарного розвитку адміністрації президента України Юрій Богуцький готується зустрітися зі спецпредставником президента Росії з питань культурного співробітництва Михайлом Швидким, щоб обговорити «незрозумілу» для української сторони ситуацію.

Саратовський палац спорту «Кристал» на концерті «Океану Ельзи» на вихідні був вщерть заповнений російськими шанувальниками українського гурту. Нікому з них не могло й на думку спасти, що на сцені виступають нелегальні трудові мігранти, яких потрібно притягти до адміністративної відповідальності. Саме так визначила статус музикантів російська Федеральна міграційна служба.

Другого листопада співробітники управління цієї служби в Саратовській області провели позапланову перевірку льодового палацу спорту «Кристал», де проводився концерт групи «Океан Ельзи». Вони встановили, що дозвільних документів «на здійснення трудової діяльності» на території Росії музиканти не мають і не оформляли, заявили у відомстві.

Як наслідок, відомих музикантів з України оштрафували на 18 тисяч рублів (близько 600 доларів). Із організаторів концерту агентства «Аншлаг 94» стягнули 225 тисяч рублів (7,5 тисяч доларів).

(Виступ групи в Саратові 2 листопада 2013 року, відео користувача YouTube)

Закон один для всіх, але його вперше застосували?

Міністр культури Саратовської області Світлана Краснощокова в інтерв’ю місцевому інформаційному агентству «Взгляд-інфо» заявила, що «закон є однаковим для всіх».

Те, що артистів запрошують комерсанти та комерційні структури, – за це ми відповідальності не несемо
Світлана Краснощокова
«Закони існують абсолютно для всіх, і незнання їх не звільняє від відповідальності. Усі іноземці, які приїжджають у Саратовську область із гастролями, мають відповідні візи та дозволи. Кожного іноземця, який приїжджає до нашої області, ми оформлюємо через управління Федеральної міграційної служби та паспортні столи. Те, що артистів запрошують комерсанти та комерційні структури, за це ми відповідальності не несемо, тому що не ми їх запросили», – стверджує чиновниця.

Керівник Головного управління з питань гуманітарного розвитку адміністрації президента України, радник президента та екс-міністр культури Юрій Богуцький зауважив у коментарі Радіо Свобода, що деталі гастрольної діяльності українських артистів на території Росії у договорах, укладених між мінкультами двох країн, не прописані. Водночас, він не пригадує жодного подібного випадку.

Мені ця ситуація є абсолютно не зрозумілою. У попередні роки жодного разу такого не було
Юрій Богуцький
«Раніше проблем ніколи не виникало. Є контракти між відповідними фірмами. Там усе закладено, хто які податки платить, де і як він це робить. Мені, чесно кажучи, ця ситуація є абсолютно не зрозумілою. У попередні роки жодного разу такого не було, принаймні, коли я був міністром», – заявив радник президента.

Він також повідомив, що у п’ятницю зустрічатиметься зі спецпредставником президента Росії з питань міжнародного культурного співробітництва Михайлом Швидким, щоб обговорити ситуацію з «Океаном Ельзи».

Народний депутат від «Батьківщини» В’ячеслав Кириленко випадок у Саратові прокоментував у «Твіттері». «70% по року – це російські гастролери у наших залах. Дозволів не мають і в бюджет нічого не платять. Чому «Океан Ельзи» лише штрафи повинен платити?» – написав він.


Тим часом Міністерство культури України відреагувало, висловивши готовність повернути вимогу отримання дозволу на гастрольну діяльність для іноземних артистів. Про це повідомила прес-служба відомства.

«Міністерство культури готове повернутися до питання унормування гастрольної справи в Україні та повернутись до практики отримання Свідоцтва про проведення гастрольного заходу», – йдеться в заяві.

У відомстві нагадали, що зараз митці можуть виступати в Україні без дозволів, однак ще до 2010 року діяла норма, згідно з якою, для цього і українським, і закордонним артистам потрібно було отримати Свідоцтво про проведення гастрольного заходу.

Повідомлення УФМС у Саратовській області – це «помилка на сайті»?

У театрально-концертному агентстві «Аншлаг-94» Радіо Свобода відмовилися прокоментувати ситуацію, зауваживши, що трапилася «помилка на сайті», але яка саме й на якому сайті, уточнювати відмовилися. Радіо Свобода з’ясувало, що інформація про накладення штрафу на українських музикантів із сайту управління Федеральної міграційної служби в Саратовській області зникла. Проте сам факт там не заперечили.

«Ця помилка трапилася на сайті. Зараз нічого цього вже немає. Нічого щодо «Океану Ельзи» ми говорити вам не будемо, ніяких коментарів. Ми не маємо на це права», – заявили представниця агентства, яка не назвалася.

Невиконання бюрократичних вимог чи чиновницьке підсвідоме?

Музичний продюсер співачки Таїсії Повалій Ігор Ліхута пригадує схожий випадок дворічної давності, що трапився із закордонними чорношкірими виконавцями, які взяли участь у концерті, організованому однією з російських радіостанцій. Їм також закинули відсутність дозволу на роботу. Продюсер розповідає, що артисти з країн, із якими Росія має безвізовий режим, повинні отримати такий дозвіл замість робочих віз.

«Враховуючи те, що Україна не має візового режиму з Росією, для того щоб можна було спокійно працювати на території Російської Федерації, потрібно зареєструватися й у Федеральній міграційній службі, взяти дозвіл на роботу, що Таїсія Повалій зробила півтора року тому», – розповів Ігор Ліхута.

Аналітик, головний редактор видання «Громадська думка» з Саратова Олексій Колобродов вважає, що місцеві чиновники виявили чутливість до політичної кон’юнктури у відносинах двох країн.

Почалося небувале загострення ситуації між Росією та Україною зі зрозумілих причин
Олексій Колобродов
«Це всюди могло відбутися, де чиновники на підсвідомому рівні вловлюють державні тренди. Почалося небувале загострення ситуації між Росією та Україною зі зрозумілих причин. Це ніяк не характеризує Саратов. Це може характеризувати Росію, її чиновництво. Закон тут працює вибірково», – зауважує Олексій Колобродов.

Радіо Свобода також намагається отримати коментар безпосередньо від музикантів «Океану Ельзи», але поки що дотелефонуватися не вдалося.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG