Доступність посилання

ТОП новини

Україна не задоволена зменшенням обсягів транзиту російського газу – Бойко


Юрій Бойко
Юрій Бойко
Україна не задоволена скороченням транзиту російського газу через свою територію і вважає утиском своїх національних інтересів факт транзиту палива в обхід України. Про це заявив віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко.

«У нас є контракт щодо транзиту російського газу, і ми його виконуємо в повному обсязі. Більше того, ми маємо у цій частині незадоволеність, оскільки обсяги транзиту через нашу країну падають. І це вимагає додаткових переговорів з нашими російськими колегами, тому що ті наміри, які проводяться в обхід нашої країни, ми вважаємо утиском наших національних інтересів. Ми виступаємо проти цього», – сказав Бойко.

За його словами, Україна в пікові споживання газу в Європі у зимовий період підстраховувала «Газпром» власним газом зі сховищ, хоча це не відображено у транзитних контрактах.

Українська сторона має намір мінімізувати закупівлі російського газу і закуповувати обсяги, необхідні виключно для своїх потреб, якщо російська сторона продовжить «використання формального підходу», наголосив Бойко.

«У жовтні для комунальної сфери ми фактично використовували обсяги, які розміщуються в наших сховищах, і ми не плануємо брати в «Газпрому» великих обсягів газу. Вони будуть не великі, на це нам грошей вистачить. І надалі, якщо такий формальний підхід буде з боку наших партнерів. Ми також підходитимемо з точки зору тільки забезпечення власної комунальної сфери, а забезпечення підтримки в пікові режими – транзиту з боку НАК для «Газпрому» – це вже буде завдання, яке ми проводитимемо факультативно», – сказав Бойко.

Також, за словами віце-прем’єра, Україна вчетверо скоротила закупівлю газу в «Газпрому» за час дії контракту, підписаного екс-прем’єром Юлією Тимошенко в 2009 році.
XS
SM
MD
LG