Доступність посилання

ТОП новини

Франція не блокувала ядерної угоди з Іраном – голова МЗС Британії


Вільям Гейґ, архівне фото
Вільям Гейґ, архівне фото
Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Гейґ підтвердив сьогодні, що пропонована світовою спільнотою домовленість із Іраном щодо його ядерної програми передбачає обмежене послаблення суворих економічних санкцій проти Тегерана в обмін на його гарантії, що Іран не намагається здобути ядерну зброю.

Як мовиться в його листі до британського парламенту, такий мав би бути зміст «тимчасової домовленості», яку планують ухвалити ще до остаточного вирішення проблеми іранської ядерної програми.

Він також підтвердив заяву державного секретаря США Джона Керрі, що Франція, всупереч спекуляціям, не блокувала досягнення цієї проміжної угоди на переговорах із Іраном шести провідних держав світу, що завершилися наприкінці минулого тижня без остаточної домовленості.

За його словами, деякі розбіжності є між представниками цих шести країн і Ірану, тому необхідно «нарощувати момент» напередодні наступного кола цих переговорів, що має відбутися 20 листопада.

Раніше сьогодні держсекретар США Джон Керрі заперечив, що на переговорах минулого тижня домовленості не досягли через розбіжності між шістьма країнами-представниками світової спільноти, які ведуть ці переговори з Тегераном. За його словами, ці держави виступали єдиним фронтом, але іранці виявилися нездатними прийняти їхню пропозицію «в цей конкретний момент». При цьому Керрі висловив сподівання, що угоди з Іраном усе ж вдасться досягти протягом кількох місяців, при тому такої угоди, яка гарантуватиме й захист Ізраїлю, союзника США. Раніше лунали спекуляції, що таку домовленість унеможливила позиція Франції, яка вимагала приділити більше уваги занепокоєностям Ізраїлю як головного «ворога» Ірану з погляду тегеранського режиму.

Також сьогодні Міжнародне агентство з атомної енергії підписало з Іраном «спільну дорожню карту співпраці», що, за повідомленнями, дозволить інспекторам МАГАТЕ відвідати завод важкої води в Араці і урановий рудник у Ґачині, а також здійснити низку інших заходів.

У світі непокояться, що Іран під прикриттям заяв про мирну ядерну програму може намагатися таємно створити ядерну зброю. Тегеран відкидає ці звинувачення і наполягає на своєму праві самостійно збагачувати уран, офіційно для медичного дослідного реактора, але доказів заявленого мирного характеру своєї ядерної програми, яких домагається світова спільнота, так і не надав.
XS
SM
MD
LG