Доступність посилання

ТОП новини

У Львові затримали активіста Майдану, фотографа Олега Панаса


У Львові затримали активіста Майдану, фотографа Олега Панаса
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

У Львові затримали активіста Майдану, фотографа Олега Панаса

Львів – 9 грудня у Львові правоохоронці затримали активіста львівського і київського Майданів, львів’янина Олега Панаса. Як стверджують очевидці, це трапилось близько 13-ї години неподалік центру міста. Начальник УМВС у Львівській області Олександр Рудяк підтвердив факт затримання і пояснив Радіо Свобода, що правоохоронці виконали рішення суду.

Активістка львівського Майдану Ольга (дівчина попросила не називати прізвище) стала свідком затримання Олега Панаса, якого знала по Майдану ще й як фотографа. Дівчина йшла вулицею, побачила, як двоє людей тягнуть хлопця у кайданках.

«Вони його фактично волокли по землі. Я почула, що він кричить: «Люди допоможіть! Я фотограф Олег Панас, активіст!» І я зрозуміла, що це мій знайомий. Я його не впізнала спершу, бо він був побитий, був синець під оком, сіре обличчя, він був у капюшоні, його тягнули лицем вниз. Я побігла за ними, кричала, куди ви його тягнете, вони пояснили, що він украв телефон і показали старий телефон. Вони побачили багато людей, розвернули його у протилежному напрямку до вулиці Наливайка, куди під’їхала «семірка» з номерами «ВС 8570 СМ», я кричала людям, щоб зробили коло, не пропустили, але всі проходили мимо», – розповіла Ольга.

Дівчина пов’язує затримання хлопця з його участю у київському Майдані, як у ніч 30 листопада, під час розгону, так і 1 грудня на вулиці Банковій.

Знайомий Олега Панаса фотокореспондент Маркіян каже, що хлопець ніколи раніше не вирізнявся агресивністю.

«Він ще задовго до подій революції був завжди у вишитій сорочці, мав оселедець, старався висвітлювати патріотичні акції», – каже Маркіян.

Активіста підозрюють за 5 статтями Кримінального кодексу

Начальник Головного управління МВС у Львівській області Олександр Рудяк підтвердив факт затримання активіста оперативниками міліції. Керівник правоохоронних органів пояснив, що міліціонери виконали рішення суду, згідно з яким наданий дозвіл на затримання Олега Панаса, а кримінальне впровадження відкрили у Києві.

«Підозрюється за такими статтями: ст. 194 «умисне пошкодження майна», 294 «масові заворушення», 341 «захоплення державних або громадських будівель чи споруд, 342 «опір представникам влади чи правоохоронним органам», 345 «погроза або насильство до працівника правоохоронних органів». Ми виконали чітко свої функціональні обов’язки і законодавство України. Панас пересувався разом із працівниками міліції тривалий проміжок часу по вулиці. Він намагався втекти, вигукував гасла, кричав. Він не побитий», – повідомив генерал Олександр Рудяк.

Громадські активісти Майдану припускають, що фотографа Олега Панаса затримали за те, що він фотографував обличчя «беркутівців» і світлини розміщував у соціальних мережах.

Біля приміщення обласного управління міліції ввечері група молодих людей протестувала проти затримання активіста.

– Просто серед ясного дня закинули в машину.

– Ми вважаємо це порушенням прав людини. Такі речі неприпустимі, – казали учасники протесту, скандуючи «Репресіям – ні!»

На даний момент, за інформацією мера Львова Андрія Садового, активіста Олега Панаса етапують у Київ для участі у судовому засіданні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG