Доступність посилання

ТОП новини

Порнографією проти євромайданівців


Райвідділ міліції у Харкові пікетували з «голими грудьми»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Райвідділ міліції у Харкові пікетували з «голими грудьми»

Особи з оголеними жіночими грудьми з’явилися в середу зранку у Харкові біля Червонозаводського райвідділку міліції. Люди мистецтва та інтернет-користувачі причепили на себе манекени жіночого тіла, щоб символічно підтримати активіста Євромайдану Олександра Чижова – за версією правоохоронців «любителя полунички». У середу він мав перший допит, поки що в якості свідка, за справою поширення порнографічних матеріалів через мережу «ВКонтакте». У міліції називають підозру обґрунтованою, бо чоловік, який поскаржився на отримання в соціальній мережі порнографічних медіаматеріалів від євромайданівця, заявляє, що той під час зустрічі пропонував йому «одностатевий інтим». Щоправда ця зустріч уже проходила за спостереженням міліцейських спеціалістів. Сам Олександр Чижов спростовує причетність до порнороликів і заявляє, що це переслідування за його активну громадську позицію на харківському Євромайдані.

Перед допитом Олександра Чижова хлопці і дівчата – інтернет-користувачі, люди мистецтва – вирішили поміркувати про порно і розібратися: так у чому ж звинувачують євроактивіста?

«Це груди. Звичайні манекенні, їх використовують на базарі. Просто у них є цікаві, як для нас – порнографів-початківців – статеві частини тіла, які можна трактувати як порнографічні», – зауважив чоловік, відомий в інтернеті під псевдонімом «Василіса Незабаром», одягнений у манекен із яскраво вираженими жіночими грудьми. Йому як художнику складно з визначенням порнографії.

Як художник, я не знаю, що таке порнографія. Я знаю, що таке оголене тіло
художник «Василіса Незабаром»
«Як художник, я не знаю, що таке порнографія. Я знаю, що таке оголене тіло. Знаю про красу тіла або убогість. Це, скоріш за все, прикладне визначення. А якщо людина пересилає іншій людині інтернетом зображення оголеної фігури, це, я думаю, прояв зацікавленості однієї людини щодо іншої. Тай зрештою те, що надсилають одне одному люди, інформацію чи якісь-там картинки, це нікого не стосується, це таємниця переписки», – переконаний художник на прізвисько.

Проте, за його словами, йому бридко від того, що правоохоронці «шиють» користувачеві соціальних інтернет-мереж розповсюдження порнографії. Поряд учасники акції з плакатами: «Саша тримайся!», чи ось такий – «У мене є акаунт «ВКонтакті». Я наступний?» Цей плакат тримає програміст Олександр Бичков.

Я ж живу у вільній країні і хочу мати сучасні засоби комунікації
Олександр Бичков
«Чи наступного мене викличуть і привезуть до райвідділку та інкримінують мені розповсюдження порнографії у соціальній мережі «ВКонтакті», причому зламавши мій акаунт? Я можу знищити сторінку в соцмережі, але з іншого боку, навіщо знищувати? Я ж живу у вільній країні і хочу мати сучасні засоби комунікації», – наголошує Олександр Бичков.

По виході від слідчого Червонозаводського райвідділку міліції Олександр Чижов розповів, що його допитували в якості свідка, про підозри у скоєнні злочину офіційно не повідомляли. Раніше прес-центр Харківського обласного управління МВС поширив інформацію про відкриття кримінального впровадження за статтею «ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів».

Версія міліції така: «Четвертого січня 2014 року оперативним шляхом було встановлено, що 33-й чоловік при зустрічі із заявником намагався схилити до одностатевого контакту». Про це повідомив старший слідчий Червонозаводського районного відділку міліції Володимир Бабушкін.

Слідчий додав, що сьогодні стали відомі результати судово-мистецтвознавчої експертизи. «Відиозаписи, що були відправлені зі сторінки «Олександр Чижов» заявнику містять порнографічний зміст», – сказав Бабушкін

Сорінка в «ВКонтакті» зламана – Чижов

Олександр Чижов твердить, що взагалі є супротивником порно і тим паче інтимні ролики нікому не розсилав. Він розповідає, що 4 січня біля зупинки міського транспорту правоохоронці, порушуючи закон, бо не представилися, заштовхали його до машини із затемненим склом, в самому авто відібрали мобільний телефон, і вже у кабінеті слідчого повідомили про нібито причетність до розповсюдження порноматеріалів через соцмережу.

За словами Чижова, вже по виході з райвідділку він з’ясував, що сторінка в «ВКонтакті» зламана і пароль відновити неможливо. Радіо Свобода Чижов повідомив, що не має сумнівів: ця історія з порно – це кара за участь в акціях Євромайдану. Скажімо, він організовував у день народження голови Кабміну – «проводи Азарова на пенсію».

«В кабінеті слідчого на ноутбуці, що стояв поблизу стола правоохоронця, була відкрита сторінка «ВКонтакті» з фотокартками, де можна побачити мене на Євромайдані.

Пізніше на порталі знайомств «Мамба» з’явилася сторінка з назвою «Олександр Чижов», де стояла фотокартка на тлі рамки «Я обираю ЄС», наводить аргументи політичної вмотивованості порносправи Олександр Чижов.

Правозахисник Юрій Сулима, що представляє громадську організацію Інститут «Республіка», запевняє: затримання громадських активістів різних ініціатив від простих правозахисників до учасників Євромайдану стає тенденцією і набирає обертів по Україні.

Він упевнений, що штучність справи Олександра Чижова доводить той факт, що тепер від його імені «боти» (це спеціальна програма з розсилки) поширюють посилання користувачам соціальних мереж на штучні акаунти громадського активіста. А на тих сторінках – порнографічна інформація, зібрана зацікавленими людьми. Сам євромайданівець Олександр Чижов не збирається згортати діяльність, наразі він допомагає в організації Всеукраїнського форуму євромайданів, що відбудеться у Харкові на вихідних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG