Доступність посилання

ТОП новини

США натякнули на роль Росії в поширенні підслуханої розмови дипломатів про Україну


У Сполучених Штатах речники Білого дому і Державного департаменту звернули сьогодні на окремих прес-конференціях у Вашингтоні увагу на те, що в поширенні останнім часом в інтернеті підслуханої телефонної розмови помічника держсекретаря Вікторії Нуланд і посла США в Україні Джеффа Пайятта щодо України активну роль відіграв російський чинник.

Зокрема, речник Білого дому Джей Карні заявив, що, оскільки, за його словами, запис розмови вперше помітив і поширив через твітер уряд Росії, це «говорить дещо про роль Росії».

А речниця Держдепартаменту Джен Сакі, зі свого боку, заявила, що оприлюднення розмови стало «новим рівнем ницості, до якого скотилося розвідницьке ремесло в Росії». Саме з Росії, наголосила вона, цей запис активно просувають, поширюють у соцмережах, розповсюджують у твітері.

Обидва речники не стали коментувати самого змісту запису приватної дипломатичної розмови й підтвердили, що і Нуланд, і Пайятт працюють в Україні і з урядом, і з опозицією, і з діловими й громадськими лідерами, тож не дивно, що вони у своїх розмовах обговорюють справи, що стосуються України.

Із приводу критичних відгуків у розмові щодо ролі Європейського союзу в цих справах Карні наголосив, що Нуланд перебуває в постійному контакті з партнерами США з ЄС, і відносини між ними нині «міцні, як ніколи». А Сакі додала, що Нуланд уже зв’язалася з партнерами з Євросоюзу і вибачилася перед ними за різкі слова.

Сьогодні в інтернеті активно поширюються посилання на відеоролик, багато разів викладений у ютюбі, хоча, як виглядає, перші його публікації датовані ще 4 лютого. Звук у ньому є записом телефонної розмови людей, голоси яких схожі на помічника держсекретаря з європейських і євразійських питань і посла США в Україні. На відео цей запис супроводжується субтитрованим перекладом російською мовою і фотографіями згаданих у ньому осіб. В один із моментів голос помічника держсекретаря грубою фразою «посилає» Євросоюз, висловлюючи розчарування його зусиллями на допомогу Україні вирішити кризу.

В іншому викладеному тоді ж схожому відео, так само з субтитрованим російським перекладом підслуханої розмови, як виглядає, заступника генерального секретаря головної дипломатичної установи ЄС, Європейської служби зовнішніх дій, Гельґи Шмід і посла ЄС в Україні Яна Томбінського йдеться, навпаки, про розчарування в Європі діями США задля залагодження кризи в Україні.
XS
SM
MD
LG