Доступність посилання

ТОП новини

Депутати наказали силовикам не стріляти й повертатися в казарми


Засідання Верховної Ради, 20 лютого 2014 року
Засідання Верховної Ради, 20 лютого 2014 року
Київ – Верховна Рада у четвер засудила застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян та заборонили проведення «антитерористичної операції», оголошеної СБУ. Відповідно до ухваленої депутатами постанови, підрозділи МВС та інших силових структур мають повернутися в місця постійної дислокації. Депутати сподіваються, що ця постанова стане першим кроком до розв’язання політичної кризи в країні.

Відкривши засідання, народні обранці впродовж чотирьох години промовляли з трибуни. Весь цей час очікували, поки до парламенту прийде понад 226 депутатів готових проголосувати за рішення, які б дозволили припинити силове протистояння.

Чекали здебільшого на прихід депутатів-регіоналів, багато з яких вагалися. Так і не з’явився у парламенті депутат-регіонал Сергій Тігіпко, який перед цим заявив про створення депутатської антикризової групи і закликав негайно переобрати спікера і призначити нового прем’єра.

«Група Тігіпка – блеф! Сам Тигіпко боягуз!», – зазначила позафракційний депутат Анжеліка Лабунська.

Між тим, деякі депутати-регіонали були налаштовані доволі рішуче. Зокрема, депутат-регіонал, екс-міністр оборони Олександр Кузьмук зазначив, що саме Верховна Рада повинна знайти вихід із ситуації, коли за останні два дні в Україні в сутичках загинуло більше людей, ніж за останні 20 років українських миротворців у гарячих точках по всьому світові.
Центр ухвалення рішень повинен бути у Верховній Раді – Кузьмук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Парламент заборонив «антитерористичну операцію»

Голосування відбулося пізно увечері. 236 народних депутатів ухвалили постанову, яка забороняє проведення в Україні «антитерористичної операції», передбачає повернення силовиків до місць постійної дислокації та припинення блокування всіх шляхів. Постанова також зобов’язує СБУ та Генпрокуратуру вжити відповідних заходів щодо громадян та організацій, які закликали проти територіальної цілісності. Також мають звільнити усіх затриманих учасників масових акцій протесту, затриманих починаючи від листопада минулого року і до сьогодні.

Лідери опозиції сподіваються, що парламент зробив перший крок, який призведе до виходу з політичної кризи та зупинить силове протистояння.

За словами лідера фракції партії «Свобода» Олега Тягнибока, «постанова ухвалена прозоро і легітимно, але надто великою ціною – ми отримали ті 236 голосів ціною сотень життів українців-патріотів».
Постанову ухвалили надто дорогою ціною – Тягнибок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

«Кожен правоохоронець, який застосує зброю чи виконуватиме незаконний наказ, є злочинцем після прийняття цієї постанови. Також органи досудового слідства повинні звернутися до судів з метою негайного звільнення учасників мирного протесту… Парламент зробив один з найважливіших кроків за час цієї каденції», – заявив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Між тим, у приватних розмовах далеко не всі парламентарі були упевнені в тому, що ухвалення постанови зупинить силове протистояння.

Фракція Партії регіонів посипалась

Віце-спікер Руслан Кошулинський, який головував на засіданні, у кулуарах парламенту висловив сподівання, що спікер Володимир Рибак підпише цю постанову найближчим часом. Якщо ж ні, то постане питання про його відставку.
Ми сподіваємося, що постанова буде підписана – Кошулинський
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Тим часом регіонал Нестор Шуфрич не дав прямої відповіді, чи підпише спікер постанову.

«Якщо все було проголосовано згідно з законом, то підпише», – зауважив Нестор Шуфрич.

Після ухвалення постанови оголосили заяви про вихід п’яти депутатів із фракції Партії регіонів. Ще декілька регіоналів заявили про це особисто.

Також депутати ухвалили рішення, що Верховна Рада працюватиме безперервно, навіть у вихідні, до виходу з політичної кризи. За цю постанову проголосувало 229 народних депутатів. Після цього головуючий оголосив перерву до 10:00 21 лютого.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG