Доступність посилання

ТОП новини

Оманливий «дефіцит»: чого остерігатися під час надзвичайної ситуації?


Київ – Загострення напередодні ситуації в Україні спричинило серед населення найбільшу за всі три місяці протистояння паніку: у багатьох супермаркетах скуповували продукти першої необхідності, на АЗС вишикувалися черги за бензином. Однак і продавці у магазинах, і касири на заправках запевняли: дефіциту ані продуктів, ані пального немає. Психологи кажуть, що тривога людей зрозуміла, але радять українцям зберігати тверезість мислення і дають кілька рецептів, як побороти паніку.

Бензин у четвер масово скуповували не лише у Києві: у Білій Церкві, що в області, щоб заправити автомобіль, треба було вичекати щонайменше годинну чергу. Білоцерківець Валерій розповів Радіо Свобода: поїхав за бензином, бо на роботі розповіли про ажіотаж на АЗС у столиці. На найближчій заправці довелося стати у чергу. Майже всі водії заправлялися не лише у бак, але й набирали пальне у каністри.

«Відразу ж на заправці йде мова про продукти. Приїхали у продуктовий універсам, теж бачимо, що ажіотаж хоч і не такий, як на заправці, але люди закуповують набагато більше, ніж звичайно. Крупи, олія, хліб», – розповів він.

Чи є проблеми з продуктами, Радіо Свобода з’ясувало у продуктових магазинах у центрі Києва – у невеликому гастрономі й супермаркеті. І в одному, і в другому товари є, хіба у гастрономі продавчині вирішили закритися пораніше. Зізналися: налякані останніми новинами. Але начальство, за їхніми словами, ні про які перебої у постачанні товару не казало.

Радіо Свобода також зателефонувало на гарячу лінію мережі АЗС, на якій були черги у Білій Церкві. Оператор каже: об’єктивних підстав для ажіотажу немає: «У нас поставки бензину тривають у штатному режимі. Але за день просто через паніку продажі зросли учетверо. Наші логісти працюють. Всі станції також працюють у звичайному режимі».

Тривога породжує агресію

Психоаналітик Наталія Глухенька каже: чим гірші новини з засобів інформації, тим дужче зростає паніка. Водночас фахівець наголошує: нереалізована внутрішня тривога породжує агресію. Тому її треба позбуватися. Ключовий підхід – намагатися якомога тверезіше оцінювати інформацію, яка до вас надходить. Психоаналітик також дає кілька порад, як позбутися внутрішньої тривоги:

«Спробуйте зосередитися на своєму диханні. Зробіть це хоча б хвилину або кілька хвилин. Ви відчуєте цей спокій і побачите, що трохи інакше, більш відсторонено, дивитиметеся на ці новини… Якщо ви відчуваєте, що емоційні переживання є, спробуйте їх для себе назвати: що я зараз відчуваю. Мені страшно? Чи я злюся? Чи мені образливо, що все так відбувається? Коли ви зможете назвати свої емоційні стани, вам так само стане легше».

У МВС на прохання озвучити рекомендації щодо поведінки у надзвичайних ситуаціях соціально-політичного характеру порадили зокрема утриматися від перебування на вулицях у нічний час і «максимально уникати неконтрольованого натовпу».

«У будь-якому разі, не брати з собою у велике скупчення людей дітей, неповнолітніх. І бажано залишати свій номер телефону, щоб рідні мали з вам зв’язок. У випадку, якщо зв’язок втрачено, негайно повідомляти у правоохоронні органи», – зазначила речниця київської міліції Ольга Білан.

Тим часом у Держслужбі з надзвичайних ситуацій просять учасників протестів попри напружену атмосферу не перешкоджати роботі екстрених служб. Від цього, наголошують, може залежати чиєсь життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG